KRIMINAL U ČAKOVCU

Privedeni bivši direktori MTČ-a!

30.07.2010 u 14:10

Bionic
Reading

Zbog osnovane sumnje da su utajili dužne poreze, policija je uhitila i privela istražnoj sutkinji dvojicu bivših čelnika propalog MTČ-a. Na prijedlog čakovečkog državnog odvjetništva, protiv bivših odgovornih osoba MTČ-a, T.F. i V.B., otvorena je istraga i određen jednomjesečni pritvor u varaždinskom Okružnom zatvoru.

Na upit koga od bivših odgovornih osoba Međimurske trikotaže međimurski policajci privode u istražni odjel varaždinskog Županijskog suda, glasnogovornik PU međimurske Krunoslav Gosarić rekao nam je da će to javiti u priopćenju.

'Zasad vam mogu samo reći da se radi o osnovanim sumnjama da su utajili dužne poreze', dodao je Gosarić govoreći o početku dugo očekivanog raspleta višegodišnje agonije nekada najvećeg tekstilnog poduzeća u Međimurju koje je, nakon štrajka zaposlenika zbog neisplata plaća, otišlo u stečaj krajem travnja ove godine.

Ukupne obveze MTČ-a iznose blizu sto milijuna kuna. Od tog iznosa na obveze za kredite otpada 36 milijuna kuna, obveze prema državi gotovo su 30 milijuna kuna, prema dobavljačima 20 milijuna kuna, dok zaposlenici potražuju 7,3 milijuna kuna.

Istovremeno, vrijednost imovine procijenjena je na 61 milijun kuna, a čine je gotovo u cijelosti nekretnine i pokretnine tvrtke koje su opterećene založnim pravom.

'Sve nekretnine i strojevi, koji imaju ikakvu vrijednost, pod založnim su pravom, tako da će se iz njih namiriti razlučni vjerovnici, a zaposlenici tek djelomično', upozorila je u stečajna upraviteljica MTČ-a Lidia Belamarić uoči otvaranja stečaja u kojem je 147 radnika ostalo bez posla.

Ukupan iznos prijavljenih razlučnih prava veći je od 76 milijuna kuna. Od toga HPB ima razlučno pravo nad halom trikotaže i konfekcije u visini od 35 milijuna kuna, a Ministarstvo financija – Porezna uprava nad nekretninom i dva stana u visini od gotovo 30 milijuna kuna.