OHRIDSKA TRAGEDIJA

Priveden kapetan potonulog turističkog broda

06.09.2009 u 13:16

Bionic
Reading

Sotir Fileski, kapetan turističkog broda Ilinden koji je u subotu potonuo na Ohridskom jezeru, pri čemu je poginulo najmanje 15 ljudi, priveden je oko ponoći na Općinski sud u Ohridu. Osim njega, pred sud je doveden i zamjenik kapetana broda Vlatko Justinijanovski

Iako uzrok potonuća još nije poznat, nagađa se da je brod bio pretrpan turistima, zbog čega je došlo do havarije.

Pomoć u istrazi nesreće poslala i Hrvatska, čiji su stručnjaci na poziv Ministarstva prometa Makedonije otputovali do mjesta nesreće. Naše stručnjake predvodi kapetan duge plovidbe Boris Matošić koji je, kao zaposlenik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, na mjestu splitskog lučkog kapetana istraživao brojne pomorske nesreće.

Osim Matošića, u Makedoniju su krenuli i Domagoj Zimić, diplomirani inženjer brodostrojarstva specijaliziran za unutarnju plovidbu i predstojnik zagrebačkog ureda Hrvatskog registra brodova, te Franjo Tipić, diplomirani inženjer brodogradnje i stručnjak za stabilitet. Njima će se kasnije pridružiti i Andrea Andreev, predstavnik HRB-a u Skopju.

Podsjetimo, brod je plovio iz grada Ohrida prema srednjovjekovnom manastiru Sveti Naum, a potonuo je 12 kilometara od polazišta, u blizini autokampa Elešec. Očevici su ispričali da se brod oko 11 sati ujutro u trenutku prepolovio te potonuo dvjestotinjak metara od obale.

Makedonski list Večer javlja da je brod, sagrađen 1924. u Regensburgu, bio registriran za prijevoz najviše 53 putnika, ali da su na njega ukrcane 73 osobe. Neslužbene su informacije govorile i o mogućnosti da je potonuo zbog puknuća sajle kojom se održava balans na plovilu.

Brod je, kako doznajemo, bio ponuđen na prodaju putem internetske stranice pazar3.com.mk, a na kojoj stoji kako je predviđen za prijevoz 50 putnika.

Svi poginuli turisti u nesreći bili su bugarski državljani, pa je u Ohrid odmah doputovao i bugarski predsjednik Georgi Parvanov. Na mjesto nesreće došli su i makedonski predsjednik Đorđi Ivanov, premijer Nikola Gruevski te ministri unutarnjih poslova, zdravstva i prometa. Posljednji je odmah podnio i ostavku iz moralnih razloga.