PODBAČAJ MRSIĆEVOG ZAKONA

Privatnici dosad zatražili tek 30 'volontera'

14.06.2012 u 08:47

Bionic
Reading

Tek je trideset privatnih poslodavaca u Hrvatskoj dosad iskazalo interes za zapošljavanjem 'volontera' po tzv. Mrsićevom zakonu, kojim je od 31. svibnja i privatnicima pod povoljnim uvjetima omogućeno zapošljavanje mladih bez radnog iskustva.

U Hrvatskom zavodu za zapošljavanje do 8. lipnja primili su ukupno 30 zahtjeva poslodavaca za zapošljavanjem 30 radnika temeljem mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, piše Novi list

Cilj je Mrsićevog zakonskog prijedloga bio da se mladim nezaposlenim osobama omogući da se zaposle na godinu dana, tijekom kojih bi im bili plaćeni mirovinski doprinosi i osigurana mjesečna naknada u visini studentske stipendije, odnosno 1.600 kuna. Tako bi im se pomoglo da steknu godinu dana radnog iskustva, uz plaćeni staž, mentora i program osposobljavanja.
Loš prijem

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić objasnio je kako je ova mjera posebno namijenjena dvjema skupinama – visokoobrazovanima koji dosad nisu bili zaposleni i obrtnicima koji će sada moći lakše zapošljavati naučnike. Ovakav model u javnosti je primljen loše, a oponenti su tvrdili da će ga poslodavci masovno koristiti kao put ka jeftinoj radnoj snazi.

Suprotno očekivanjima, privatni poslodavci, uključujući i obrtnike, barem zasad nisu pokazali veći interes za zapošljavanje mladih radnika.

Za usporedbu, do 31. svibnja, odnosno do stupanja na snagu Mrsićevog zakona, Zavod za zapošljavanje zaprimio je ukupno 1.912 zahtjeva poslodavaca koji žele primiti mlade radnike na stručno osposobljavanje, a na dan 08. lipnja broj zaprimljenih zahtjeva bio je 1.967 ili svega 50-tak više.