PLAŽA LOLIĆ U PIROVCU

Privatizacijsko ruglo na jednoj od najljepših plaža

13.08.2009 u 12:29

Bionic
Reading

Ako ovoga ljeta uživate na jednoj od ljepših plaža na srednjem Jadranu, kao što je plaža Lolić u Pirovcu na kojoj se vijori Plava zastava, postoji realna mogućnost da šetajući nabasate na jedan od bisera hrvatske tranzicije i upadnete u pravi vremeplov. Riječ je o bivšem odmaralištu tvrtke Podravka koje je smješteno po sredini navedene plaže

Odmaralište tvrtke iz Koprivnice je ogledni primjer svih faza naše tranzicije posljednjih devetnaest godina, uključujući sadašnje, drastično zapušteno i devastirano stanje objekta. Taj turistički objekt već duže vremena nije više vlasništvo Podravke i priča oko promjena vlasništva je također zanimljiva i poučna.

Odmaralište je izgrađeno početkom sedamdesetih godina, a na površini od oko 14 tisuća četvornih metara, po sredini glavne pirovačke plaže, smještena je glavna zgrada, nekoliko pomoćnih i veliko parkiralište. Početkom devedesetih u objektu su nekoliko godina boravile ratne izbjeglice iz pirovačkog i šibenskog zaleđa i, nažalost, cijeli kompleks je bio temeljito devastiran.

To se dogodilo u većini objekta u Dalmaciji tih godina. Nakon završetka rata, odmaralište je bilo izvan funkcije i čekala se obnova.

Vlasnik kompleksa, koprivnička Podravka, nije bila zainteresirana za obnovu i tada počinje tipična i predvidiva privatizacijska priča. Akteri ovoga puta nisu iz HDZ-a, ali svi oni su preuzeli model ponašanja vodeće hrvatske stranke u takvim situacijama. Uvođenje te prakse u politički i ekonomski život je zapravo i najveći krimen HDZ-a.

Glavni akter tranzicijske priče iz Pirovca je, međutim, član SDP-a i koprivnički gradonačelnik Zvonimir Mršić. Taj bivši djelatnik Podravke 2001. godine postaje gradonačelnik. Te godine grad Koprivnica po povlaštenoj cijeni od 1,5 milijuna kuna otkupljuje kompleks pod uvjetom da ga uredi za potrebe građana Koprivnice i stavljen je moratorij od pet godina na kupoprodaju. Nakon pet godina u odmaralište nije uložena ni kuna i općina Pirovac negoduje zbog devastiranog rugla nasred plaže, koje degradira glavnu plažu i poništava turističke napore lokalne zajednice.


 

 

 

Od svih obaveza, Zvonimir Mršić je ispoštovao moratorij na prodaju, da bi ga 2007. prodao tvrtki u vlasništvu Žarka Pavline za 25,2 milijuna kuna. Kao zanimljivost naglašavamo podatak da je drugi ponuđač na natječaju bila također tvrtka istog vlasnika, a ponuđeni iznos je bio 25,1 milijun kuna. Pavlina je u medijima bio predstavljan kao šogor Stipe Mesića, što je predsjednik odbacio kao nebitno.

Načelnik Pirovca Ante Šparica, član HSS-a, transakciju je komentirao rekavši da smatra da je realna cijena odmarališta barem dvostruka. Nakon nekog vremena kompleks je na tržištu i ponuđen na prodaju, po cijeni od 56 milijuna kuna.

Realno je očekivati da, kad se nešto proda mešetaru za nekretnine, on će pokušati izvući maksimalnu korist. U svemu tome su prije svega zakinuti djelatnici Podravke, koji su za sitne novce ostali bez imovine, a zatim i građani Koprivnice u čije ime je i poduzeta kupoprodaja i obećanje o obnovi objekta. Na kraju su žrtve i turistički djelatnici u Pirovcu jer se degradira njihov trud, a zapušteno prljavo ruglo obezvrijeđuje glavnu plažu.

Zbog svega toga, Mršićeva marljivost u Saboru i kritika na račun vladajućeg HDZ-a nema vjerodostojnost. Nije bit u kritiziranju vladajuće stranke, već u prezentaciji i prakticiranju drugačijeg modela ponašanja.

U međuvremenu, nema izgleda da će se ruglo na plaži u Pirovcu uskoro privesti funkciji. Općina pokušava napraviti neki dogovor o novim urbanističkim uvjetima na toj lokaciji, ali za sada nema pomaka sa mrtve točke.