PRESEDAN U VELIKOJ BRITANIJI

Privatizacija policije? Što je sljedeće?

08.03.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Dok čekamo da Velika Britanija povjeri sudstvo, parlament i vladu na menadžment nekoj privatnoj kompaniji, dvije pokrajine, West Midlands i Surrey, već su započele posao – privatiziraju policiju. Je li to Cameronov model izlaska iz krize?

Na mala je vrata donesena odluka koja ima sve parametre presedana. West Midlands i Surrey raspisale su natječaj uz blagoslov Downing Streeta za najboljeg ponuđača policijskih usluga, posao za koji će se glodati zaštitarske kompanije, jer će u iduće tri godine biti otpušteno 2.764 ljudi. Ministrica unutrašnjih poslova Theresa May najavila je kako će proračun za policiju bit smanjen za 20 posto

Vijest je izazvala zgražanje koje je za The Guardian najbolje formulirao Ben Pristley iz nacionalnog ureda za policiju i pravdu: 'Uplitanje privatnog sektora u policijske poslove opasan je eksperiment s mjesnom sigurnošću i novcem poreznih obveznika. Privatizacija znači da će policija odsada manje odgovarati građanima, tj. ljudi se više neće moći potužiti nezavisnoj policijskoj komisiji kada imaju problem. Ako se dogodi teži incident, sposobnost da se na njega adekvatno odgovori bit će ozbiljno kompromitirana. Jedini su pobjednici u ovom slučaju privatne kompanije i njihovi dioničari koji će stvarati profit na račun lokalnih servisa.' Drugim riječima, privatnici će u prvom redu odgovarati svojim dioničarima, a tek onda nekom Johnu Smithu.

Outsourcing policijskih djelatnosti konkretno će značiti to da će od proljeća iduće godine poslovi u vezi istraživanja zločina, zadržavanja osumnjičenika, razvijanja slučaja, reagiranja i istraživanja incidenata, podrške žrtvama i svjedocima, menadžmenta viskorizičnih individua, patroliranja, menadžmenta obavještajnih podataka, odnosa s javnošću, kao i čitavog niza pozadinskih funkcija biti prepušteni privatnim tvrtkama, piše The Guardian.

Ugovor koji će biti ponuđen dobitnicima natječaja odradit će se u dva dijela. Jedan će se ticati aktivnosti u vezi pritvaranja, a drugi u vezi svega drugoga. Privatne tvrtke ipak neće imati ovlast uhititi osumnjičenike, to je zadržano policijskim dužnosnicima pod zakletvom.

Transfer pozamašnog dijela suvereniteta, da se tako izrazimo, koji po svojoj naravi pripada javnoj sferi, tj. svim građanima, na privatnike, koštat će oko milijardu i pol funti u sedam godina. Ugovori s privatnicima postojali su i do sada, no ticali su se perifernih poslova i nisu premašivali iznose od 200 milijuna funti, kako je već bilo s posljednjim ugovorom u Linolnshireu, zbori dalje The Guardian.

Po svojim ideološkim smjernicama, konzervativnoj vladi Davida Camerona prirodni je izlaz iz krize svesti cijenu državnih službi i subvencija na minimum i ostalo prepustiti zakonima tržišta. Još prirodnije je pitati se gdje prestaje opravdani mehanizam ušteda, a počinje zadiranje u nešto što je pravo i delegirano poslanje s izvorom u volji svih građana. Ili će i izbore u nekoj budućnosti preimenovati u javni natječaj?