ROKOVI ISTJEČU

Privatizacija brodogradilišta je veliki problem tijekom monitoringa

31.01.2012 u 15:53

Bionic
Reading

Na sastanku Zajedničkog savjetodavnog odbora Europske unije i Republike Hrvatske pri Europskom gospodarsko-socijalnom odboru govorilo se o pripremama Hrvatske za europski socijalni fond. 'Taj fond će samo u drugoj polovici 2013. donijeti dodatnih 60 milijuna eura, i to s težištima na zapošljavanju, tržištu rada, ali i borbe protiv siromaštva', kazao nam je Christoph Lechner dopredsjednik Zajedničkog savjetodavnog odbora

Dopredsjednica s hrvatske strane Ana Milićević Pezelj iz SSSH-a kaže njih posebno zanima je pitanje brodogradnje.

'Hrvatske je mogla imati dva puta kako će ukinuti subvencije. Jedno je bilo da restrukturirate brodogradnju i da privatizirate ili ne privatizirate, to je vaša stvar. Tu unija nije inzistirala na privatizaciji', objašnjava Milićević Pezelj. Međutim, nastavlja ona, kako Hrvatske nije uspjela restrukturirati brodogradilišta prije toga rečeno je će se restrukturirati kroz privatizaciju i to je ono na što se Hrvatska obvezala. Do 1. srpnja 2013. mora biti provedena privatizacija.

'Vi sami znate koliko je već natječaja bilo raspisano i kao sindikati koji organiziraju radnike njih je oko 10 tisuća u velikim brodogradilištima, imamo ih šest i kada se obitelji vežu i kooperante to je značajan broj radnika koji direktno ili indirektno rade u brodogradnji i koji će biti veliko problem ako se postavljeni ciljevi ne realiziraju', zaključila je Milićević Pezelj. Ako se ne realizira privatizacija do ulaska u EU, Vladi preostaje samo likvidacija.