SUOČAVANJE S PROŠLOŠĆU

Pritvor za osumnjičenika za zločin u Borovu

13.11.2010 u 13:01

Bionic
Reading

Jedna je osoba zadržana u pritvoru pod sumnjom da je počinila kazneno djelo ratnog zločina nad ratnim zarobljenicima u Borovu, 2. svibnja 1991. godine, priopćeno je u subotu na medijskoj konferenciji u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj u Vinkovcima

Službenici Ravnateljstva policije, u suradnji s DORH-om i kolegama iz nekoliko policijskih uprava te djelatnicima sigurnosno-obavještajnih službi, dan ranije su završili kriminalističko istraživanje nad pet osoba zbog sumnje u počinjenje navedenog ratnog zločina.

Prvoosumnjičeni je pronađen i lišen slobode te mu je istražni sudac Županijskog suda u Vukovaru već odredio 48-satno zadržavanje. Preostale četiri osobe nisu dostupne hrvatskim organima gonjenja i za njima je raspisana potraga. 'Krvavom četvrtku 2. svibnja u Borovu prethodio je napad na četvoricu policajaca, od kojih su dvojica zarobljena.

Kad su pripadnici jedinice za posebne namjene pošli da ih oslobode, i oni su napadnuti, pri čemu je ubijeno 12 redarstvenika, a njih su 24 ranjeni. Zarobljena su sedmorica ranjenika koja su potom mučena, zlostavljana i prema njima se nehumano postupalo. Upravo za taj zločin osumnjičeno je pet osoba, u dobi između 43 i 63 godine, od kojih je jedna privedena, a ostali su nedostupni', pojasnio je Vitomir Bijelić, načelnik Uprave kriminalističke policije.

Tijekom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja ispitano je 28 svjedoka, obavljena 252 obavijesna razgovora, pretraženo osam kuća u kojima je nađena zavidna količina nedozvoljenog oružja te prije dva dana uhićeno pet osoba, među kojima je jedna osoba s popisa osumnjičenih, a na preostale četiri za sada se ne sumnja.

Policija je pojasnila i kako te četiri osobe nisu četiri osobe za kojima tragaju kao osumnjičenicima. 'Noćas privedena osoba iznijela je svoju obranu pred istražnim sucem koji mu je odredio 48-satno zadržavanje u kojem teče rok za pokretanje istrage i predlaganje pritvora. U tom vremenu osumnjičenik će ponovno pred istražnog suca koji će odlučiti o eventualnom pritvoru po našem zahtjevu', pojasnio je Božidar Piljić, županijski državni odvjetnik u Vukovaru.

Za napad na policajce u Borovu pred Vojnim sudom u Osijeku 90-ih je u odsutnosti suđeno desetorici pobunjenika za kazneno djelo teške oružane pobune. Proglašeni su krivima i pravomoćno osuđeni svaki na 20 godina zatvora, no Zakonom o općem oprostu, nekoliko godina kasnije – abolirani su.