POLJSKA GOTOVO SIGURNA

'Pristupni sporazum s RH bit će potpisan do kraja godine'

31.05.2011 u 13:18

Bionic
Reading

Poljska, koja će u drugoj polovici ove godine predsjedavati Europskom unijom, računa na to da će se pristupni pregovori s Hrvatskom završiti do kraja mađarskog predsjedništva te s velikom sigurnošću očekuje da će pristupni ugovor biti potpisan u drugoj polovici godine, rečeno je u utorak u Bruxellesu

'Računam i jako se nadam da će pristupni pregovori s Hrvatskom biti završeni do kraja lipnja. Potpisivanje pristupnog ugovora moglo bi uslijediti u drugoj polovici godine i 90 posto sam siguran da će se to dogoditi', rekao je poljski veleposlanik pri Europskoj uniji Jan Tombinski, koji je u utorak predstavio prioritete poljskog predsjedništva.

Tombinski je rekao da 'nitko više u EU-u ne dovodi u pitanje hrvatsko članstvo', ali da je za zaključenje pregovora još potrebno zatvoriti preostala poglavlja.

Ulazak Hrvatske poslao bi pozitivan signal o otvorenosti Europe prema drugim zemljama jugoistočne Europe, dodao je Tombinski, ističući da bi Poljska željela da Srbija dobije kandidatski status, a Makedonija datum za početak pregovora.

Stanje u Bosni i Hercegovini nazvao je 'velikom glavoboljom' zbog zastoja i nemogućnosti dogovora u toj zemlji o europskom putu.

Tombinski je kao prioritete poljskog predsjedništva naveo odnose sa susjedima EU-a na južnoj obali Sredozemlja, a posebice s istočnim susjedima, koji su obuhvaćeni Istočnim partnerstvom. Poljska bi željela da zemlje poput Ukrajine i Bjelorusije dobiju perspektivu članstva u EU-u.

Tijekom poljskog predsjedništva započet će pregovori o novoj Financijskoj perspektivi, sedmogodišnjem okvirnom financijskom planu EU-a.

Poljska je među prioritete uvrstila poticanje gospodarskog rasta i bolje korištenje intelektualnog potencijala Europe, zatim diversifikaciju energetskih izvora kako bi se smanjila energetska ovisnost Europe te jačanje suradnje u pitanjima obrane i sigurnosti.