ŠVEDSKO PREDSJEDNIŠTVO:

Pristupna konferencija s RH planirana 24. srpnja

24.06.2009 u 23:02

Bionic
Reading

Švedska, koja u sljedeću srijedu, 1. srpnja, od Češke preuzima rotirajuće polugodišnje predsjedništvo Europske unije, planira organizirati prvu Međuvladinu konferenciju o pristupanju s Hrvatskom već 24. srpnja, potvrdio je Hini švedski diplomatski izvor

BRUXELLES - Na pitanje ima li u toj najavi razloga za optimizam da bi moglo biti pomaka u hrvatskim pregovorima s obzirom da je upravo danas češko predsjedništvo otkazalo pristupnu konferenciju koja se trebala održati u petak, izvor je rekao: "Sve što mogu reći jest da planiramo pristupnu konferenciju za 24. srpnja".

Češko predsjedništvo EU-a odlučilo je u srijedu otkazati pristupnu konferenciju s Hrvatskom planiranu za petak 26. lipnja, jer zbog slovenske blokade nema nijednog poglavlja koje bi se moglo otvoriti ili zatvoriti. To je je treći put da češko predsjedništvo otkazuje Međuvladinu konferenciju o pristupanju s Hrvatskom i prvi put da se tijekom jednog predsjedništva ne održi nijedna Međuvladina konferencija o pristupanju otkako je Hrvatska započela pregovore u listopadu 2005.

Švedska je već ranije najavila da tijekom svojih šest mjeseci predsjedanja planira organizirati četiri Međuvladine konferencije o pristupanju s Hrvatskom.

Slovenija sada ukupno blokira 13 pregovaračkih poglavlja - 9 spremnih za otvaranje i 4 za zatvaranje, s uvijek istim obrazloženjem da Hrvatska u dokumentima koje dostavlja Europskoj uniji prejudicira međusobnu granicu.

Hrvatska je do sada otvorila pregovore u 22 i zatvorila u sedam poglavlja. Za otvaranje je preostalo još 11 poglavlja - devet koje blokira Slovenija te Pravosuđe i temeljna prava, za koje još nema zelenog svjetla zbog problema s haaškim sudom u vezi s topničkim dnevnicima i Tržišno natjecanje.

Kada je u pitanju poglavlje Tržišnog natjecanja, Hrvatska je prošli tjedan dogovorila s Europskom komisijom model privatizacije hrvatskih brodogradilišta. Javni natječaji za prodaju brodogradilišta trebali bi biti objavljeni u prvoj polovici srpnja, a to je uvjet za otvaranje pregovora u tom poglavlju. Međutim, ne može se očekivati da to poglavlje bude spremno za otvaranje 24. srpnja budući da tijelima EU-a ostaje premalo vremena da donesu potrebne odluke za otvaranje.

Osim u poglavljima koja blokira Slovenija, Hrvatska je obavila svoj dio posla za zatvaranje poglavlja Sloboda kretanja radnika, Financijske usluge, Zaštita potrošača i zdravlja i Energija. Ta četiri poglavlja ili neka od njih mogla bi doći u obzir za zatvaranje na pristupnoj konferenciji u srpnju, pod uvjetom da Slovenija opet ne posegne za pravom veta.

Što se tiče rješavanja slovenske blokade, u Europskoj uniji svi najavljuju "stanku za razmišljanje" nakon što napori povjerenika za proširenje Ollija Rehna u proteklih šest mjeseci nisu dali rezultata.

Na raspravi u srijedu na Odboru stalnih predstavnika (CORPER), nakon koje je češko predsjedništvo donijelo odluku o odgodi pristupne konferencije, više veleposlanika država članica zatražilo je da se sada "uzme vrijeme za razmišljanje" o hrvatsko-slovenskom graničnom sporu i deblokadi pregovora. Za sada nije jasno koliko bi ta stanka za razmišljanje trebala trajati, ali predstavnici više zemalja članica zatražili su da se kroz neko vrijeme obnove diplomatski napori za rješavanje toga pitanja, doznaje Hina iz diplomatskih izvora.