PREMIJERKINO 'IZNENAĐENJE'

Pristojba pada na 60 kuna, HRT ostaje bez 300 milijuna

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici odlučila da se pristojba za HRT novim zakonom smanjuje za 25 posto, odnosno 20 kuna. Drastično rezanje iz Banskih dvora objašnjava se teškom ekonomskom situacijom u državi

Ministar kulture Božo Biškupić rekao je kako su se zbog gospodarske situacije u zemlji stekli uvjeti da se smanji pristojba za HRT koju su obitelji do sada mjesečno plaćali 80 kuna.

'Došlo je do promjene javne funkcije javne televzije, ušli smo u proces digitalizacije, došlo je i do promjene organizacija javnih televizija u Europi i traži se funkcionalniji način financiranja javne televizije. Ipak, u novonastaloj gospodarskoj situaciji, pretplata ne može biti 1,5 posto od prosječne hrvatske plaće, nego 1,125 posto', rekao je Biškupić

Pristojba je povećana 1.ožujka

Ravnateljstvo HRT-a izvršilo je posljednje usklađivanje pristojbe sprosječnom plaćom u RH 1. ožujka, kada je povećana sa 78 na 80 kuna, ana temelju toga planirani su i ovogodišnji prihodi i program.  

U izmjenjenom Zakonu o HRT-u, koji iz Vlade poslan u Sabor, a očekuje se da bi na snagu mogao stupiti do kraja godine, piše kako se očekuje da će se prihodi HRT-a po osnovi pristojbe smanjiti za 25 posto, a ukupno za oko 20 posto. Na HRT-u ovu odluku vlade nisu dočekali o oduševljenjem.

Iznenađeni smo odlukom Vlade kojom se RTV pristojba smanjuje za 25%. Njezinim provođenjem, Hrvatskoj radioteleviziji znatno bi se otežalo pa gotovo i onemogućilo ostvarivanje uloge HRT-a kao javnog servisa. Nadamo se da će HRT-a imati priliku Vladu RH upozoriti na sve negativne posljedice koje bi provođenje te odluke moglo imati za HRT, ali i cjelokupan medijski prostor u Hrvatskoj. Vjerujemo da će Vlada preispitati svoju odluku, stoji u priopćenju za medije koje je uputio v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac

HRT će ovom odlukom ostati bez oko tristo milijuna kuna godišnje. Naime, prošle godine HRT je od  utržio nešto malo manje od 1,5 milijarde kuna (pretplata 1,2 milijarde i 300 milijuna marketing, a poznato je da iz godine u godinu pretplata ima sve veći udio u financiranju HRT-a, dok prihodi od marketinga padaju.

Kako je riječ o izmjenama u postojećem Zakonu o HRT-u nije isključeno da je ovo tek prvi udar na Prisavlje jer prema nacrtu novoga Zakona o HRT-u, koji je u izradi i na snagu bi mogao stupiti do kraja godine, moguće je da se javnoj RTV kući smanji minutaža za reklame po satu.

Nakon ove odluke, nema sumnje da će v.d. Ravnateljstvo ili novo, ako bude izabrano, morati krenuti s drastičnim rezanjem kadrova ili smanjiti investiranje u program.