TUŽNA OBLJETNICA

Prisjećanje na masakr u Škabrnji

18.11.2010 u 12:05

Bionic
Reading

U Zadru i Škabrnji danas se obilježava 19 godina od tragedije dvaju hrvatskih simbola ratnog stradanja - pada Vukovara i stravičnog masakra u ravnokotarskom mjestu u zadarskom zaleđu, Škabrnji

U povodu obilježavanja ovog tužnog dana danas će na više mjesta u Zadru, i to većinom po dvorištima osnovnih i srednjih škola, biti zapaljeno oko 1700 svijeća kao spomen na sve žrtve. Osim po dvorištima zadarskih škola, središnji dio obilježavanja odigrat će se na zadarskom Narodnom trgu u 19 sati gdje će također zapaliti svijeće. Iz Udruge tjelesnih invalida pozvali su sve sugrađane da se pridruže akciji i prisjete se svih koji su svoje živote izgubili u strašnim razaranjima.

Žitelji Škabrnje, mjesta koje je doživjelo najgore stradanje i u kojem je na ovaj dan mučki ubijeno 86 mještana, s obilježavanjem dana svog stradanja započeli su jučer križnim putem. Na križnom putu, koji je nekad bio poprište zločina, u molitvi se jučer udružilo dvjestotinjak mještana, koji su poručili da su ljudi molitve, a ne agresije.

Danas, 19 godina od tragičnog događaja, u Škabrnji se obilježava Dan sjećanja, a program je počeo u 11 sati misom u Crkvi uznesenja BDM. Nakon mise u 12.30 sati predviđeno je prikazivanje filma 'Sjećanje na stradanja Škabrnje', koje će se održati u kripti crkve. Za 14 sati najavljeno je polaganje vijenaca na Spomen-obilježju masovne grobnice. Na obilježavanje ovoga dana trebao bi doći i državni vrh na čelu s premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Ivom Josipovićem

U njihovoj će nazočnosti pola sata nakon polaganja vijenaca na Trgu Franje Tuđmana u Škabrnji početi i komemorativna svečanost. Poslije svečanosti, prema protokolu je predviđen mimohod od župne crkve do središnjeg križa i spomen-obilježja za poginule u Domovinskom ratu na mjesnom groblju Sv. Luke, gdje će polagati vijence i moliti molitvu odrješenja.