HRW O MEKSIKU

'Prisilni nestanci' najgori u povijesti Latinske Amerike

21.02.2013 u 12:30

Bionic
Reading

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW) osudila je u izvješću 249 slučajeva 'prisilnih nestanaka' zabilježenih u Meksiku tijekom zadnjih šest godina, to jest slučajeva osoba koje su otele snage sigurnosti i nikada nisu pronađene

Izvješće HRW-a na 193 stranice, objavljeno u srijedu, dokumentira te slučajeve nestanka do kojih je došlo od 2007., tijekom šest godina vladavine predsjednika Felipea Calderona, a u koje su umiješani vojska, mornarica, savezna policija i policija država ili gradova.

Po riječima Josea Miguela Vivanca, direktora HRW-a za obje Amerike, novi meksički predsjednik Enrique Pena Nieto 'naslijedio je jednu od najgorih kriza s prisilnim nestancima ljudi do koje je došlo u Latinskoj Americi tijekom povijesti'. On smatra kako, usprkos najavi nove vlade da namjerava pomoći žrtvama, treba 'učiniti potrebne korake kako bi se osiguralo da se odgovorni za te strašne zločine izvedu pred sud'.

HRW citira približno 20 nestanka za koje su odgovorne mornaričke snage u lipnju i srpnju 2011. u državama Nuevo Leon i Tamaulipas, sjeverno od glavnog grada, koji bi mogli 'biti planirani i dogovoreni'.

U 60 drugih slučajeva, HRW je uspio utvrditi da su 'državni agenti izravno surađivali s organiziranim kriminalom kako bi osobe nestale, ili u reketiranju njihovih bližnjih'.

Prema izvješću, 19 građevinskih radnika oteli su lokalni policajci grada Pesquerie, u državi Nuevo Leon, i predali ih pripadnicima organiziranog kriminala. Još uvijek nema vijesti o tim ljudima.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava ističe da tih 249 dokumentiranih slučajeva, za koje nije osuđena nijedna odgovorna osoba, predstavljaju tek mali dio nestanaka zabilježenih u Meksiku od 2007. HRW podsjeća da izvješće meksičkog ministarstva pravosuđa iz studenog 2012., objavljeno u tisku, govori o približno 25.000 nestalih osoba od 2006.

Prisilni nestanci u rukama državnih snaga sigurnosti smatraju se zločinom protiv čovječnosti prema Rimskom statutu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) od 1. srpnja 2002.