SLATKI MICKEY

Prisegnuo novi haićanski predsjednik

14.05.2011 u 20:42

Bionic
Reading

Karizmatični haićanski pjevač bez političkog iskustva Michel Martelly položio je u subotu predsjedničku prisegu i preuzeo nimalo laganu zadaću obnove te siromašne, potresom uništene zemlje, prenijele su agencije

Pedesetogodišnji bivši zabavljač i pjevač prisegnuo je pred improviziranom zgradom haićanskog parlamenta, podignutom na mjestu stare zgrade, u potpunosti uništene u prošlogodišnjem razornom potresu.

Dosadašnji predsjednik Rene Preval je, zajedno s ostalim uzvanicima aplaudirao svojem nasljedniku, pošto mu je preko ramena prebačena plavo-crvena predsjednička lenta u nacionalnim haićanskim bojama.

Novoizabrani predsjednik u glazbenim je krugovima poznat pod nadimkom ‘Slatki Mickey’. Tijekom predizborne kampanje obećao je da će ubrzati obnovu dijelova zemlje razrušenih u katastrofalnom potresu početkom 2010. godine, razviti siromašne dijelove zemlje te izgraditi modernu vojsku. Rekao je i kako želi zaustaviti nasilje i sukobe u zemlji te je na inauguraciju pozvao predstavnike sukobljenih političkih strana.

Obećao je i kako će Haiti pretvoriti u novu karipsku destinaciju spremnu za investiranje i turizam, što će za 10 milijuna stanovnika značiti zapošljavanje i bolji život.

Današnjoj inauguraciji prisustvovali su predsjednici ostalih karipskih država, te predstavnici velikih donatorskih država za obnovu Haitija. Posebni UN-ov izaslanik za Haiti, bivši američki predsjednik Bill Clinton vodio je američko izaslanstvo, a francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe predstavljao je bivšeg haićanskog kolonijalnog vladara, Francusku. Novi predsjednik, smatraju promatrači, može računati na međunarodnu pomoć, osobito od SAD-a.