NOVI FILIPINSKI PREDSJEDNIK

Prisegnuo Benigno Aquino

30.06.2010 u 09:38

Bionic
Reading

Benigno Aquino, sin nekadašnje predsjednice Corazon Aquino, pobjednik na predsjedničkim izborima od 10. svibnja, položio je u srijedu prisegu kao 15. predsjednik Filipina, najavivši da će se boriti protiv korupcije i siromaštva

'Ja, Benigno Aquino, svečano prisežem da ću lojalno i savjesno ispunjavati svoje zadaće predsjednika Filipina', izjavio je novi predsjednik pred sucem Vrhovnog suda. Aquino je obećao izvući Filipine iz siromaštva dok 30 posto stanovništva živi s manje od dolara dnevno.

Novi šef države obećao je i da će se boriti protiv korupcije, što je isticao još za izborne kampanje. S više od 15,2 milijuna glasova ili 42 posto, 50-godišnji Aquino nadmašio je svojeg glavnog suparnika, bivšeg predsjednika Josepha Estradu, koji je skupio 9,4 milijuna glasova na malo više od 50 milijuna birača upisanih za izbore od 10. svibnja.

Aquino nasljeđuje predsjednicu Gloriju Arroyo koju su tijekom devet godina provedenih na vlasti pratile glasine o korupciji i manipuliranju glasovima.

Izabran prije 12 godina u Kongres a potom u Senat, Aquino, diplomirani ekonomist, postavio je borbu protiv korupcije i siromaštva za svoje prioritete.