vremenska prognoza

Pripremite se, poslijepodne stiže naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom

11.07.2020 u 07:40

Bionic
Reading

U prvom dijelu subote pretežno sunčano. Potom naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom, najprije na sjeverozapadu, a navečer i u većem dijelu zemlje. Lokalno pljuskovi mogu biti izraženi i obilni, osobito u zapadnim predjelima, prognozira Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Suho će se zadržati jedino na jugu zemlje. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni. Na kopnu će poslijepodne zapuhati jak sjeverac i sjeveroistočnjak, a na sjevernom dijelu Jadrana navečer i u noći umjerena do jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 30 i 35 stupnjeva Celzijevih.

U središnjoj Hrvatskoj u početku djelomice sunčano i vruće. Poslijepodne naoblačenje uz kišu, pljuskove i grmljavinu, a lokalno je moguće i grmljavinsko nevrijemem javlja HRT. U drugom dijelu dana zapuhat će umjeren i jak, na udare i olujan sjeverni vjetar. Umjerenog i jakog sjevernog vjetra poslijepodne i navečer bit će i u gorskim krajevima, a na sjevernom Jadranu navačer će zapuhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura. Pritom će more od malo valovitog pojačati na valovito.

U drugom dijelu dana će se naoblačiti. Kiša, pljuskovi i grmljavina očekuju se najprije u gorju, a prema večeri i u noći i na sjevernom Jadranu. Moguće je i grmljavinsko nevrijeme. Na srednjem Jadranu prevladavat će sunčano i vruće. Prema večeri i u noći ne može se isključiti mogućnost za lokalne pljuskove, ponegdje i izraženije, osobito u sjevernoj Dalmaciji.

Puhat će slab do umjeren jugozapadni i zapadni, prema otvorenome i jugoistočni vjetar. Jugozapadnjaka i jugoistočnjaka bit će i na južnom Jadranu, uz pretežno sunčano vrijeme te temperaturu od 30 do 34°C. Nedjelja donosi razvedravanje, a oblačnije još može biti samo ujutro na istoku. I dalje će puhati umjeren sjeverni vjetar i bit će osjetno svježije.

Početkom sljedećeg tjedna valja računati na barem djelomice sunčano, uz povremeno umjeren sjeverac i sjeveroistočnjak te razmjerno svježe za ovo doba godine. Na moru će se u nedjelju jaka i olujna bura proširiti na cijeli Jadran, uz postupno slabljenje početkom sljedećeg tjedna. Prevladavat će sunčano, uglavnom vrlo toplo, ne i vruće. Dakle, sutra slijedi još jedna kratkotrajna, ali intenzivna promjena vremena, a hladniji zrak zadržat će se iznad naših krajeva još nekoliko dana.