vremenska prognoza

Pripremite kišobrane: Oblaci i kiša neće posustajati cijelu nedjelju, moguć i snijeg

05.12.2021 u 08:29

Bionic
Reading

Nakon većinom sunčane subote slijedi sasvim suprotna nedjelja - oblačna i kišovita, sa snijeg ne samo u gorju, nego vjerojatno i u nekim nizinama. Na Jadranu će ponegdje biti i obilne kiše, lokalno i uz izražene pljuskove i grmljavinu. Oborine će u većini krajeva prestati do ponedjeljka ujutro, a kasnije će ih još biti uglavnom na istoku i posebice jugu Hrvatske, gdje su mjestimice moguće još i u utorak.

rve kišne kapi na zapadu Slavonije past će već u noći na nedjelju pa valja dodatno pripaziti u prometu jer će kolnici biti mokri, a temperatura samo malo viša od 0 °C. U nedjelju diljem istočne Hrvatske oblačno. Vjetar slab ili ponegdje umjeren jugoistočni, popodne sjeveroistočni, a najviša temperatura oko 5 °C.

U također oblačnoj središnjoj Hrvatskoj temperatura uglavnom od 0 do 5 °C. Vjetar umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Povremeno kiša, u gorju susnježica i snijeg, kojeg može biti i u nizinama, osobito na sjeveru.

U Gorskom kotaru i Lici snijeg će ponegdje stvarati novi, većinom tanji snježni pokrivač, a promet bi mogla ometati i jaka kiša, smanjujući nakratko vidljivost. Kiša će na zapadu biti obilna, pri čemu će na sjevernom Jadranu pljuskove pratiti i grmljavina. Puhat će jako jugo i južni te jugozapadni vjetar, a podno Velebita do kraja dana već može zapuhati i bura.

U Dalmaciji će jugo i južni vjetar okretati popodne na sjeverozapadnjak, more će duž cijele obale biti umjereno valovito i valovito. Moguće su nevere. Povremena kiša lokalno će biti obilna, ponegdje praćena grmljavinom. Najniža temperatura od 7 do 10 °C, a najviša od 10 do 15 °C. U oblačnoj unutrašnjosti ujutro hladnije, oko 2 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske promjenjivo oblačno, povremeno kiša, lokalno obilna, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Relativno vjetrovito uz jako jugo i južni vjetar, nerijetko s olujnim udarima, osobito prema otvorenom moru. Temperatura zraka uglavnom između 10 i 15 °C.

  • +147
Snijeg u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

I dalje promjenjivo

Kiše na jugu Hrvatske može još biti i u utorak, dok će oblake će sjevernom dijelu Jadrana već u ponedjeljak rastjerati jaka bura. U utorak će olujnih udara biti duž cijele obale. U srijedu nakratko smirivanje bure pa jačanje juga, novo naoblačenje i pljuskove na sjeverni dio Jadrana.

Na kopnu u ponedjeljak oblačno. Oborine će postupno prestajati, najprije na zapadu. Malo kiše ili susnježice past će u višim predjelima, a na istoku su moguće sve do utorka ujutro.

U utorak i srijedu uglavnom suho, djelomice sunčano i većinom mirno s hladnim jutrima i čestim mrazom, prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.