ZAJEDNIČKO TIJELO

Priprema se teren za stvaranje obavještajne službe EU

02.04.2011 u 12:34

Bionic
Reading

Europska komisija 'priprema teren' za stvaranje novog tijela za unutarnju sigurnost EU-a prema modelu European External Action Service (EEAS) Catherine Ashton, piše EU Observer

U svom govoru u Europskom parlamentu u srijedu u Bruxellesu, povjerenik za borbu protiv terorizma, Olivier Luyckx predstavio je novo tijelo koje će objediniti već postojeće sigurnosne agencije CEPOL, Cosi, Eurojust, Europol i Frontexa i koje će biti pod EU koordinatorom za borbu protiv terorizma, Gillesom de Kerchoveom.

Luyckx je naglasio da novo tijelo nije obavještajna služba EU-a koja obavlja operacije na terenu. 'Mi nemamo mandat, apetit niti perspektive za posao obavještajne agencije. Ali smo spremni platiti cijenu ako nam države članice daju ovlast', rekao je Luyckx.

Govoreći na istoj raspravi, austrijski šef za borbu protiv terorizma, Peter Gridling otišao je korak dalje.

'Vrijeme je da si postavimo ovo pitanje: 'Je li realno početi razmišljati o budućnosti EU- obavještajne službe?' rekao je. 'Mislim da je realno da se počne razmišljati o tome.'

Austrija i Belgija prve su predložile stvaranje Europske obavještajne službe nakon terorističkog napada u Madridu 2004. No velike države članice, osim Velike Britanije, bile su protiv toga. Gridling je istaknuo kako članice EU-a još uvijek imaju 'različite stavove' o toj temi.

Andre Vandoren, viši belgijski obavještajac, iznio je svoju skromnu ideju kako bi EU trebao koristiti jedan sustav za teroristička upozorenja.

'Nadam se da ćemo u budućnosti svi imati usklađene razine prijetnje koje su zajedničke za svih 27 zemalja, tako da govorimo istim jezikom. U ovom trenutku imamo drukčiji sustav u svakoj zemlji članici', rekao je Vandoren.