pomoć u epidemiji

Pripadnici Oružanih snaga BiH proveli dezinfekciju, ne trebaju im Rusi

06.05.2020 u 16:14

Bionic
Reading

Postrojba oružanih snaga BiH, čija je zadaća atomsko-biološko-kemijska obrana (ABKO), po prvi put je angažirana za pomoć civilnim institucijama u epidemiji koronavirusa i uspješno je provela dezinfekciju otvorenih površina i objekata u Maglaju, potvrđeno je u srijedu

Općinske vlasti u Maglaju su početkom tjedna zatražile pomoć vojske nakon što je taj grad u središnjoj Bosni naglo postao novo žarište epidemije jer je tamo potvrđeno 114 slučajeva zaraze.

Po tome je Maglaj dospio na neslavno drugo mjesto u BiH po broju zaraženih, nakon Banje Luke, u kojoj je do sada otkriveno 487 zaraženih.

Kako bi pomogla lokalnim vlastima vojska je poslala specijaliziranu postrojbu od 40 vojnika sa svom potrebom opremom, priopćilo je Ministarstvo obrane BiH, a oni su objekte i otvorene prostore u Maglaju dezinficirali koristeći kemijska sredstva što ih je nakon izbijanja pandemije BiH donirala vlada Sjedinjenih Američkih Država.

Kako je istaknuto, pripadnici ABKO satnije Oružanih snaga BiH ranije su prošli specijalističku obuku koju je u organizirala Nacionalna garda Marylanda u SAD.

"Angažiranjem resursa satnije ABKO i Brigade taktičke potpore na pomoći civilnim strukturama Oružane snage BiH pokazuju opredjeljenost da u svakom trenutku pruže pomoć građanima Bosne i Hercegovine na bilo kojem lokalitetu", stoji u priopćenju.

ABKO postrojba Oružanih snaga BiH angažirana je nakon što su članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić podsjetili da BiH ima potrebne resurse za pomoć civilnim institucijama u borbi protiv epidemije koronavirusa te da je nepotrebno tražiti da te zadaće obavljaju vojnici iz Rusije.

Takav zahtjev ranije je uputio predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, koji je tražio da Rusi dođu u Mostar dezinficirati lokalnu bolnicu, nakon što su slično uradili u RS, no Džaferović i Komšić su odbacili takvu mogućnost.