ZBOG RATNOG ZLOČINA U BIH

Pripadnica HV-a u pritvoru u SAD do kolovoza

02.04.2011 u 10:51

Bionic
Reading

Okružni sud u Lexigtonu odredio je da će ročište o izručenju Azre Bašić, osumnjičene za ratne zločine u BiH 1992. godine, biti održano 22. kolovoza, prenose lokalni mediji

Savezni tužitelj tražio je da ročište o izručenju BiH bude 1. lipnja, ali branitelj po službenoj dužnosti Patrick Nash kazao je da mu treba još vremena da pripremi obranu, navodi internetski portal Kentucky.com.

Bašić (51) vlasti BiH sumnjiče da je kao pripadnica HV-a u proljeće 1992. na području Dervente počinila ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Uhitili su je agenti FBI-a u ožujku Stentonu, u američkoj državi Kentuckyu, gdje je živjela od 2006. radeći u tvornici Nestle i skrbeći za starije osobe.

Okružno tužiteljstvo u Doboju potvrdilo je da vodi istragu protiv Azre Bašić i da je za njom raspisalo međunarodnu tjeralicu s obzirom na to da nije bila dostupna pravosudnim tijelima u Bosni i Hercegovini. Savezni tužitelj James Arehart navodi da je osumnjičena za zločine u tri zatočenička logora kod srpskog sela Čardaka, kraj Dervente. Terete je za ubojstvo jednog srpskog zarobljenika i mučenje drugih.

Bašić je rođena kao Azra Alešević u Rijeci 1959, a 1994. se udala za Nedžada Bašića u BiH.