TOMISLAV PANENIĆ

'Pripadaju nam tri, a razmišljamo o 10 ministarstava'

17.12.2015 u 10:14

Bionic
Reading

Gost Teme dana u emisiji Novi dan kod Tihomira Ladišića na N1 televiziji bio je Tomislav Panenić iz Mosta nezavisnih lista te je tom prilikom izjavio da je Most jasno iskazao stav s kime pregovara o formiranju nove Vlade, da su sjeli s obje velike koalicije (Hrvatska raste i Domoljubna koalicija) te da misle da mogu krenuti u konkretno formiranje vlasti

'Želimo vjerodostojnost i da to ne budu individualne izjave, već izjave tijela koja odlučuju. Radi se o tome da želimo da se otklone nedoumice o tome je li to stav pojedinaca ili koalicije', rekao je o traženju pisanih i službenih stavova od koalicije Hrvatska raste, što Most traži do petka, kada nastavlja pregovore s Domoljubnom koalicijom. Panenić je kazao da su u oba Milanovićeva pisma postavljeni neki uvjeti koje Most nije tražio i da je pohvalno postavljanje nekih općih uvjeta, ali ne da se zaustavlja neki postupak koji će provoditi. 'Kada budemo formirali sva tijela, sva imena će proći verifikaciju toga mogu li voditi ovu državu', poručio je mostovac za N1.

Na pitanje mogu li surađivati s Hrastom i Ilčićem, Panenić je kazao da se šefovi koalicija moraju usuglasiti u mišljenju da takve osobe uopće ne budu tema na stolu, ali je i dodao da takvih neprimjerenih izleta ima s obje strane, i u Domoljubnoj i u koaliciji Hrvatska raste.

Panenić je komentirao i izjavu članice Nacionalnog vijeća Mosta Ružice Vukovac da ta platforma želi sedam ministarstva te je između ostaloga spomenula poljoprivredu, financije, upravu, pravosuđe… 'To je samo dio izjave. Nisu to ministarstva koja želimo, nego ona koja su vezana za reforme o kojima smo pregovarali, a nedostaje i ministarstvo poduzetništva, gospodarstva... To su dakle ključna ministarstva, ona koja smatramo najnužnijima. Kandidati će morati imati životopis kojim dokazuju da mogu obnašati tu funkciju i svi moraju biti usuglašeni. Bilo bi neozbiljno reći da ćemo sva ta ministarstva ostaviti drugima te ne bismo bili vjerodostojni u reformama za koje se zalažemo. Naravno da će i drugi reći da su i njima prioritet. Neozbiljno je reći da će sva pripasti nama, nego će to biti dogovoreno kada svi zajedno sjednemo', kaže Panenić i dodaje da se ukupno radi o 20 ministarstava te da bi 'šestina prema tome pripala Mostu, po trećina dvjema koalicijama, a šestina su nezavisni stručnjaci'.

Na upit kolika je onda ta šestina koja bi pripala Mostu, Panenić je kazao da bi to bila tri ministarstva, ali o tome će se još dogovoriti. Na dodatni upit kako tri, kada je Vukovac nabrojala šest, odnosno sedam, Panenić je rekao kako je 'on dodao još tri i da bi to bilo deset', ali je ponovio kako se sve to mora dogovoriti uz usuglašavanje ostalih i da su to ministarstva kroz koja se mogu provoditi reforme što ih zanimaju. Rekao je i da su 'naklapanja' tvrdnje koje govore da se Most već ranije dogovorio s čelnicima Domoljubne koalicije, a da je tako, pregovori ne bi još uvijek trajali. Kazao je i da ideološke teme poput abortusa nisu nevažne, ali da nisu sada u prvom planu.

'Prvenstveno ćemo se početkom mandata fokusirati na reformu javne i lokalne uprave, monetarni sustav i gospodarstvo. To su najvažnija polja i niti jedna od tih reformi nije ideološka', najavio je kao prioritet buduće Vlade RH.