KRIZNI EU SAMIT

Prioriteti su jedinstveno tržište i rast zapošljavanja

01.03.2009 u 12:06

Bionic
Reading

Jedinstveno europsko tržište treba iskoristiti kao polugu za gospodarski rast i zapošljavanje, a odmrzavanje kreditnih linija ključno je za uspjeh fiskalnih mjera koje su poduzele zemlje članice za izlazak iz krize, stoji u nacrtu dokumenta o kojem će u nedjelju raspravljati čelnici zemalja članica EU-a na izvanrednom i neformalnom samitu u Bruxellesu

 'Treba maksimalno iskoristiti jedinstveno tržište kao motor za gospodarski oporavak kako bi se potaknuo rast i zapošljavanje', stoji u nacrtu dokumenta, koji je pripremilo češko predsjedništvo.

Unatoč činjenici što su zemlje članice namijenile milijarde eura za spašavanje financijskog sustava kako se kriza ne bi prelila na realno gospodarstvo, banke još uvijek odbijaju kreditirati gospodarstvo.
'Države članice EU-a priznaju da je odmrzavanje kreditnih linija ključno za učinkovitost fiskalnih poticaja koje su poduzele', kaže se u nacrtu dokumenta.

U nacrtu dokumenta traži se usklađivanje svih mjera koje države članice poduzimaju, kako one ne bi išle na štetu drugih članica. Također se očekuje da će zemlje članice pozdraviti dokument Europske komisije u kojem se traži koordinacija mjera za pomoć automobilskoj industriji, koja se zbog smanjene prodaje automobila našla u golemoj krizi. U tom sektoru je zaposleno 12 milijuna ljudi.

Ovaj samit je sazvan u ozračju međusobnih optužbi da protukrizne mjere pojedinih zemalja predstavljaju protekcionizam i štete jedinstvenom unutarnjem tržištu. Najviše pozornosti proteklih tjedana izazvala je najava francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o davanju 7,8 milijardi eura kredita francuskim proizvođačima automobila, uz uvjet da ne zatvaraju tvornice u Francuskoj. Taj je plan oštro kritizirala Češka i još neke zemlje, držeći da se radi o protekcionističkim mjerama koje potkopavaju jedinstveno tržište.