SVJETSKI DAN PTICA SELICA

Prioritet je očuvati Vransko jezero, Kopački rit i Lonjsko polje

09.05.2015 u 12:44

Bionic
Reading

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana ptica selica, koji se obilježava drugog vikenda u svibnju, je "Proizvodnja energije – učinimo je manje opasnom za ptice", a ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je tom prigodom važnost očuvanja područja poput Vranskog jezera, Kopačkog rita i Lonjskog polja jer su ti lokaliteti važne postaje na europskom selidbenom putu ptica.

"Prirodna staništa ptica poput močvarnih područja često su ugrožena ljudskim djelovanjem i zato je važno očuvati područja poput Vranskog jezera, Kopačkog rita i Lonjskog polja jer su to lokaliteti koji predstavljaju važne postaje na europskom selidbenom putu ptica selica. Među vrstama čiji je opstanak neraskidivo vezan uz čovjeka su i bijele rode koje savijaju svoja gnijezda na krovovima kuća pa stoga i ove godine sufinanciramo očuvanje njihovih gnijezda, čime čuvamo biološku raznolikost, ali i tradiciju hrvatskog sela", rekao je Zmajlović.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provode projekt "Zaštite i očuvanja bijele rode" čiji je glavni cilj i očuvanje sela i prostora u kojima obitavaju rode. Vlasnicima objekata na čijim se krovovima nalaze gnijezda bijelih roda isplaćuje se naknada od 700 kuna po gnijezdu, od čega Fond sufinancira 50 posto iznosa, a 50 posto snose županije.

Sudjelovanje u provedbi projekta vrijednog 469.000 kuna prihvatilo je 12 županija, s ukupnom brojkom od 670 gnijezda, a u Fondu je za ovu godinu osigurano 234.500 kuna, priopćilo je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Najveći broj gnijezda bijele rode, više od 200, nalazi u Sisačko-moslavačkoj županiji, a zatim u Zagrebačkoj županiji koja broji preko 100 gnijezda bijele rode.


Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller podsjetio je da se projekt provodi već osmu godinu, a ovo je dosad najveći broj gnijezda uključenih u projekt što ukazuje da se gnijezda čuvaju, a rode vraćaju, a to je jedan od glavnih ciljeva.

Projekt se počeo provoditi sa samo tri županije, međutim svijest o važnosti očuvanja te zaštićene ptičje vrste sve je veća, tako da smo sada ponosni što je u projekt uključeno čak 12 županija, istaknuo je Müller.

Svjetski dan ptica selica obilježava se radi podizanja svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Inicijativa za obilježavanje toga dana pokrenuta je pod pokroviteljstvom međunarodnog Sporazuma o zaštiti afričko-euroazijskih migratornih ptica močvarica (AEWA) i Konvencije o zaštiti migratornih vrsta divljih životinja (Bonnska konvencija).

Ovogodišnja tema je "Proizvodnja energije – učinimo je manje opasnom za ptice" kojom se želi upozoriti da zaštita ptica selica i staništa na njihovim selidbenim putovima mora biti uzeta u obzir tijekom svih faza razvoja projekata za proizvodnju i distribuciju energije.

Park prirode Kopački rit obilježit će Svjetski dan ptica selica prigodnim programom 16. svibnja u 11 sati. Na Prijemnom centru Mali Sakadaš Park s Udrugom Breza priprema program "Ptice iz daleka" u kojem će se kroz igru i glazbeni program predstaviti selidba ptica. Isti program ponovit će i u Zagrebu, u Parku prirode Maksimir, u utorak, 19. svibnja u 16 sati.

Svakog drugog vikenda u svibnju, od 2006. godine diljem svijeta organiziraju se različita događanja poput festivala, radionica i izleta s temom promatranja ptica.

Na svojim dugim selidbenim putovima ptice se susreću s različiti teškoćama i preprekama. Osim prirodnih prepreka i loših vremenskih (ne)prilika ptice se na svom putu suočavaju i s preprekama koje im stvara čovjek. Rotirajuće elise vjetroelektrana, žice dalekovoda, visoke antene, pticama nevidljive velike staklene površine i visoke zgrade svake godine ubijaju i preusmjeravaju veliki broj ptica s njihovih uobičajenih selidbenih putova. Postoje načini kako se mogu izbjeći negativni utjecaji infrastrukture na ptice i oni bi se morali primjenjivati.