sin britanske kraljice elizabete II.

Princ Edward završio službeni posjet Splitu

17.05.2019 u 13:10

Bionic
Reading

Britanski princ Edward je drugog i posljednjeg dana svog službenog boravka u Splitu posjetio Prvu gimnaziju, novootvoreni ured britanske tvrtke ICE Marine te Galeriju Meštrović u kojoj se susreo s hrvatskim znanstvenikom Miroslavom Radmanom

55-godišnji Edward, najmlađe dijete i treći sin kraljice Elizabete, dan je započeo kratkim razgovorom sa skupinom oduševljenih britanskih turistica koje su ga, nakon što su saznale tko je važna osoba koja odsjeda u istom hotelu kao i one, odlučile pričekati ispred.

Potom se uputio u Prvu gimnaziju koja već 25 godina surađuje s Aston Collegeom u Doveru. Suradnja dviju obrazovnih institucija proizašla je iz činjenice da su Split i Dover 'gradovi prijatelji', a uključuje razmjenu studenata, zajedničke izložbe i izvedbe popularnih mjuzikala, njih već devet.

Princ je u gimnaziji kratko sudjelovao na dva školska sata. Na satu engleskog jezika s učenicima je porazgovarao o knjizi 'Velika očekivanja' engleskog pisca Charlesa Dickensa koju trenutno čitaju, pa ih je ispitivao o njihovim umjetničkim aktivnostima i uživaju li u školi uopće, što ih je većina potvrdila.

Nakon toga je sudjelovao na satu fizike na kojem se učilo o lomu svjetlosti, a tamo je učenike upitao znaju li zašto je magla bijela iako je potpuno sastavljena od vode koja je prozirna – jer su zastupljene sve boje spektra koje zajedno daju bijelu boju, otkrio je.

Posjet gimnaziji završio je u školskoj knjižnici gdje su mu učenici otpjevali nekoliko pjesama iz mjuzikala koje su izveli ili pripremaju s britanskim kolegama, pa je s njima porazgovarao o toj temi.

Edward je veliki ljubitelj umjetnosti, podržava umjetničkih organizacija, a i sam je radio na kazališnim projektima, te je osnovao produkcijsku kuću za dokumentarne filmove i drame.

Nakon škole princ je službeno otvorio ured britanske tvrtke ICE Marine Design sa sjedištem na britanskom otoku Isle of Man, specijaliziranu za dizajn brodova.

Riječ je o jednoj od najvećih europskih tvrtki za dizajn brodova i brodskih dijelova koja do kraja godine planira zaposliti 50 ljudi u hrvatskom uredu, a sveukupno njih stotinu. ICE Marine je dizajnirao i dio razarača HMS Duncan, usidrenog u splitskoj luci, koji je princ posjetio u četvrtak.

  • +14
Princ Edward u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Edward je na kraju svog boravka u Splitu posjetio Galeriju Meštrović gdje je razgledao djela kipara Ivana Meštrovića koji, kao i škotski arhitekt iz 18. stoljeća Robert Adam, zaljubljenik u Dioklecijanovu palaču, predstavlja kulturnu vezu između Hrvatske i Velike Britanije.

Naime, londonski muzej Victoria & Albert je 1915., u jeku Prvog svjetskog rata, izložio Meštrovićeva djela. Dugo se spekuliralo da je hrvatski kipar bio prvi živući umjetnik čija su djela izložena u toj instituciji, no kasnije se pokazalo da je bio drugi – nakon velikog Augustea Rodina.

Edward se u Galeriji susreo i s profesorom Miroslavom Radmanom čiji institut MEDILS surađuje sa sveučilištem Cambridge na izučavanju starenja i utjecaja bolesti na ljude. Princ se nakon toga uputio u splitsku zračnu luku i time završio svoj posjet Hrvatskoj u koju je stigao nakon boravka u Sloveniji i Sjevernoj Makedoniji.

Ovo je bio njegov prvi službeni posjet, no njegov brat, princ Charles, bio je u Hrvatskoj nekoliko puta, a sestra, princeza Ana, posjetila ju je 2009. godine. Kraljica Elizabeta II. posjetila je Hrvatsku 1972. godine.

Posjeti pripadnika britanske kraljevske obitelji, koji se smatraju veleposlanicima Ujedinjenog Kraljevstva, organiziraju se na preporuku britanskog ministarstva vanjskih poslova kako bi se naglasila povezanost dviju zemalja.