ODLUKA JE DONESENA

Primorac odlazi bez obzira na Sanadera

16.06.2009 u 19:40

Bionic
Reading

Ministar obrazovanja Dragan Primorac napušta Vladu! Ta informacija potvrđena nam je iz više izvora iz Banskih dvora, premda je premijer Ivo Sanader danas demantirao informacije o ostavci svog ministra. Da odlazi iz Vlade priznao je sam Primorac HRT-ovoj novinarki u neformalnom razgovoru, kako je objavila ta televizija u svom središnjem Dnevniku

'Primorac ostaje ministar', tvrdio je Sanader, iako je već tada svima bilo jasno da Primorac neće još dugo sjediti u ministarskoj fotelji. 'Ovoga puta Primorac misli ozbiljno. Nije ovo još jedna njegova lažna najava ostavke kojom želi ucjeniti Sanadera da bi nešto dobio. Zaista je odlučio dati ostavku', otkrio nam je u utorak jedan od visokopozicioniranih članova Vlade.

Sam Primorac danas je bio prilično tajnovit. No da se iza najave o ostavci ipak nešto krije, moglo se naslutiti iz njegove izjave. 'S premijerom moram razgovarati. To je znak pristojnosti, zbog svega što je učinio za mene osobno. A s druge strane, znate da nitko nije nezamjenjiv', rekao je Primorac.

Osim vijesti o ostavci ministra znanosti, obrazovanja i sporta, u članku objavljenom u današnjem Nacionalu navodi se da je takva odluka posljedica želje ministra Primorca da se posveti znanstvenoj, a potom i savjetničkoj karijeri u Izraelu, gdje ga premijer Benjamin Netanyahu želi vidjeti u timu svojih savjetnika. Drugi razlog ostavke mogao bi biti Primorčevo razočaranje hrvatskom politikom i njegova ocjena da se ne isplati 'ulaziti u političke bitke koje očekuju Hrvatsku'.

Jutarnji.hr piše, pozivajući se na izjavu jednog od najutjecajnijih članova predsjedništva HDZ-a, da se moguća ostavka Dragana Primorca može povezati s njegovim nerealiziranim ambicijama o predsjedničkoj kandidaturi.

Primorac smatra da je uspješan i popularan ministar i znanstvenik, da je politički umjeren, zbog čega je stekao međunarodni ugled i osobne veze u State Departmentu i izraelskoj vladi te da bi zbog toga bio idealan predsjednički kandidat HDZ-a.

Njegovi zadnji potezi pokazuju da je izgubio iluziju o tome što znači da su informacije o mogućoj Sanaderovoj kandidaturi za predsjednika RH točne. Kako se kao glavnu kandidatkinju za mjesto predsjednice HDZ-a sve češće spominje Jadranku Kosor, Draganu Primorcu je, tvrde u vrhu HDZ-a, postalo jasno da je otpao iz svih kombinacija za neku od vodećih funkcija u stranci i državi.

Premda je Vlada demantirala odlazak ministra, više Primorčevih suradnika, ali i članova vladajuće koalicije, uvjereni su da je njegov odlazak nakon takvog javnog istupa neizbježan. Ne samo jer je tako sam odlučio, nego i zbog toga što je malo vjerojatno da bi Sanader mogao tek tako prijeći preko Primorčeva otkazivanja poslušnosti.