NAJAVIO PREDSJEDNIČKU KANDIDATURU

Primorac na otvorenju katoličke osnovne škole

26.09.2009 u 16:55

Bionic
Reading

U Požegi je danas svečano otvoren Odgojno obrazovni centar Požeške biskupije i katolička osnovna škola s pravom javnosti, koja je od ove jeseni počela s radom

U sklopu Centra tako uz katoličku osnovnu školu, koja ima 40 učenika u dva odjeljenja, djeluje i katolička klasična gimnazija koju pohađa 160 učenika.

Uz nazočnost mnogih gostiju i uzvanika Centar je otvorio požeški biskup Antun Škvorčević, a katoličku osnovnu školu blagoslovio je apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Mario Roberto Cassari.

Primorac najavio kandidaturu

Bivši ministar Dragan Primorac danas je u Požegi na upit novinara osvojoj eventualnoj kandidaturi za predsjednika odgovorio kako je većrekao da je donošenje te odluke iznimno osjetljivo i da onoga dana kadaona bude donesena, bit će bez skrivanja i jasno izrečena. 'Jedno mogureći da mi je jedno veselje vidjeti potporu jedne nove Hrvatske koja sebudi, Hrvatske istine, znanja , morala i mladosti', rekao je Primorac,dodavši: 'Glede moje odluke, ona u svakom slučaju ako kao takva budedonesena, to će biti relativno jako brzo'.


'Danas svjedočimo da je čovjek najčudesnije Božje djelo, da se drama sadašnjosti i budućnosti svijeta i naše domovine Hrvatske događa ponajprije u ljudima, njihovim savjestima, slobodi i opredjeljenju i da je u tom smislu odgoj i obrazovanje mladih naraštaja jedno od najtežih, ali i najdragocjenijih služenja životu. Požeška biskupija svjesna toga stavila je upravo odgoj i obrazovanje djece među svoje pastoralne prioritete', rekao je požeški biskup Škvorčević.

Podsjetio je da je Požeška biskupija u svojih 12 godina utemeljenja osnovala pojedine odgojno- obrazovne ustanove, ali i pokrenula različite projekte pomoći učenicima i studentima služeći tako mladima u njihovoj izgradnji. Tome će, dodao je biskup Škvorčević, upravo i služiti novoosnovani Odgojno obrazovni centar Požeške biskupije koji će djelovati pod geslom 'Izvezi na pučinu'.

Nazočne na svečanom otvorenju pozdravio je i bivši ministar znanosti Dragan Primorac podsjećajući kako je za svoga mandata nastojao otvarati škole i veleučilišta te da je danas zahvaljujući tomu Hrvatska prema broju visokoobrazovanih ljudi s 18,5 posto ispred Austrije, Mađarske, Italije i drugih zemalja. 'Dakle i u Hrvatskoj se može ako se zna kuda se ide, a Požega može biti na ponos', istaknuo je Primorac.

'Promjene koje smo započeli i koje provodimo rezultirale su time da je danas obrazovni sustav prepoznatljiv i usporediv s onima najboljima. Ako nas je trenutačna globalna kriza na tom putu usporila, ona nas nije zaustavila jer onaj tko ima jasan cilj malo toga ga može zaustaviti. Naš je cilj jasan, a to je stvaranje najkonkurentnijeg obrazovnog društva u ovom dijelu Europe', rekao je to u ime Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Ivan Milanović Litra.

Svečanosti u Požegi nazočili su i đakovačko-osječki nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Mario Srakić, dubrovački i šibenski biskupi Želimir Puljić i Ante Ivas te mnogi drugi.

Bivši ministar Dragan Primorac danas je u Požegi na upit novinara o svojoj eventualnoj kandidaturi za predsjednika odgovorio kako je već rekao da je donošenje te odluke iznimno osjetljivo i da onoga dana kada ona bude donesena, bit će bez skrivanja i jasno izrečena. 'Jedno mogu reći da mi je jedno veselje vidjeti potporu jedne nove Hrvatske koja se budi, Hrvatske istine, znanja , morala i mladosti', rekao je Primorac, dodavši: 'Glede moje odluke, ona u svakom slučaju ako kao takva bude donesena, to će biti relativno jako brzo'.