genetičar i forenzičar

Primorac: Kolege koji rade na cjepivu uvjereni su da će za širu populaciju biti spremno u proljeće

23.10.2020 u 08:28

Bionic
Reading

Genetičar i forenzičar Dragan Primorac, član Znanstvenog savjeta Vlade RH, kaže kako su njegovi kolege koji rade unutar korporacija što se bave proizvodnjom cjepiva za koronavirus uvjereni da će ono biti spremno za širu populaciju u proljeće

'Kad razgovarate s kolegama koje rade unutar korporacija što se bave proizvodnjom cjepiva, gotovo svi su mi rekli - a kontaktiram s tri, četiri grupe, evo jučer sam razgovarao s grupama iz SAD-a, Izraela i Njemačke - i uvjereni su da će cjepivo biti spremno za širu populaciju u proljeće. S druge strane, negdje već u siječnju velik broj njih misli da će se cijepiti određene populacije koje su unutar tih studija u kliničkoj fazi 3', rekao je genetičar i forenzičar Dragan Primorac, član Znanstvenog savjeta Vlade RH, gostujući u HTV-ovoj emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'.

Dodao je kako će život 'ići dalje i nakon korone', ali misli da moramo biti odgovorni jedni prema drugima, kao što smo i bili do sada.

'I Hrvatska onda neće imati problema i vjerujem da se nikakav crni scenarij neće i ne smije dogoditi', poručio je.

Na pitanje zašto je testiranje na koronavirus kod nas tako skupo odgovorio je da cijenu najviše definira proizvođač kemikalija, tako da naši, kad dobiju taj test u instituciju, moraju pratiti tu cijenu.

'To je vrlo često nekorektno jer bi u stvarnosti cijena trebala biti daleko manja. Međutim nemate izbora', kaže Primorac.

Istaknuo je kako Slovačka želi testirati cijelu populaciju, a pozitivne brzinski staviti u izolaciju, što smatraju financijski isplativijim jer će spriječiti zatvaranje države, gospodarstva, škola...

'Slovački premijer kroz to želi i promovirati svoju državu, pokazati koliko je odgovoran. Hrvatski premijer radi maksimalno koliko može, možda mu kolege oko njega nisu dali savjet, ali u ovom trenutku pitanje antigenskih testiranja postaje u jednu ruku standard. Naravno, uvijek smo svjesni te mogućnosti da se može dogoditi lažno negativan rezultat, znamo da su ti testovi optimalni ako se rade od četvrtog dana nakon pojave simptoma i slično, ali uvijek možete kombinirati nekoliko metodologija', objasnio je Primorac, napominjući kako je u konačnici jedini interes dobiti istinu da možemo djelovati što prije, da oni koji trebaju biti u samoizolaciji i budu u njoj, a oni koji ne trebaju ne budu, da život ide dalje.