GOVOR TIJELA OTKRIVA

'Primorac je agresivac, a Vidošević gubi snagu'

11.12.2009 u 12:22

Bionic
Reading

'Tresla se brda, rodilo se niš', tim je riječima jučerašnje sučeljavanje petero predsjedničkih kandidata na Novoj TV ocijenila Ljiljana Buhač, profesorica pedagogije i stručnjakinja za komunikaciju. Ona je za tportal ocijenila držanje, neverbalnu komunikaciju i styling pojedinih kandidata

Kandidati se nisu ni pogledali

Ljiljana Buhač komentirala je i koncepciju ovog sučeljavanja, ukojoj je jedan od noviteta stajanje kandidata. Kaže da su se svičvrsto i statično držali za postolje. Čak ni kada su direktno nekome neštogovorili, nisu se okretali prema toj osobi, već su svi gledali ravnoprema voditelju. Ljepše bi bilo da su ih postavili polukružno, da semeđusobno vide', kažeBuhač.

'Kandidati me nisu impresionirali. Očekivala sam više fajta, no na mlaka pitanja davali su i mlake odgovore', ocijenila je. Usporedila je kandidate s đacima u školskim klupama koji poslušno odgovaraju na dana im pitanja. Sučeljavanje je obilježio jedino sukob na relaciji Andrija Hebrang - Dragan Primorac - Nadan Vidošević. Iako je taj verbalni rat dao na dinamičnosti, Buhač kaže da su kandidati bili 'statični i anemični'.

Naglašava da je problem u tome što se taj sukob bazirao na osobnoj bazi. Sva trojica udarala su ispod pojasa, a prepirki oko konstruktivnih pitanja nije bilo. 'Radili su na osobnoj razini, da su se brusili zbog stavova više bi profitirali', kaže Buhač i dodaje da je riječ o demagogiji i bacanju prašine u oči.

HEBRANG SVAĐALICA

Za predsjedničkog kandidata HDZ-a Andriju Hebranga, koji je jedini 'polusmiješnim' pošalicama nasmijavao publiku i gledatelje te po tko zna koji put ponovio svoju legendarnu izjavu da ne laže već govori neistine, Ljiljana Buhač kaže da je bio arogantan. 'Na pitanje voditelja kakav predsjednik ne smije biti, Hebrang je odgovorio da ne smije biti svađalica i arogantan, a upravo je on takav bio.'

Josipović će se morati pozabaviti odabirom odjeće
JOSIPOVIĆA 'POJELA' KRAVATA

Buhač je samodopadnim ocijenila i predsjedničkog kandidata SDP-a Ivu Josipovića. 'On nije odskakao od uobičajene mlakosti, iako je zvučao uvjerljivo dok je davao odgovore', zaključila je Buhač te dodala da je Josipović pretjerano statičan. U prilog tome ide i njegov odabir odjeće koji samo još više naglašava takav dojam.

'Crvena kravata loš je odabir za televiziju jer gledatelj ima dojam da se boja prelijeva, da kravata 'krvari'. Crno-bijela kombinacija odijela i košulje još ga je više poblijedila. Josipović bi više trebao nositi plavu boju', zaključila je Buhač. Svi muški kandidati bili su komorno odjeveni. 'Mislila sam da je u tijeku minuta šutnje ili nekakva komemoracija', dodala je.

PRIMORAC AGRESIVAC

Iako se u javnosti svim silama trudi demantirati optužbe Nadana Vidoševića da je zlostavljač žena, nezavisni predsjednički kandidat Dragan Primorac svojim je neverbalnim gestama otkrio da mu to pitanje ipak ulijeva nelagodu.

Neugodna pitanja izazivaju crvenilo kod Primorca. Slično se moglo vidjeti kod bivšeg ministra Damira Polančeca


'Na Vidoševićevo pitanje o tome je ikada tukao ženu, Primorcu je izbilo crvenilo na vratu i licu te nije direktno odgovorio na pitanje. Također je dlanove položio prema dolje, što znači da nešto skriva', kazala je Buhač. Posebice je naglasila da visoko uzdignut kažiprst, što Primorac stalno radi (a tako gleda svoje potencijalne glasače i s džambo plakata), označava agresivnost. 'On stalno koristi taj prst, a u neverbalnoj komunikaciji to je nešto najiritantnije. Ja svaki put kada ga vidim u toj pozi gasim televiziju jer mislim da mi prijeti i proziva me za nešto', slikovito je pojasnila Buhač.

Kaže da je Primorac iritiran Vidoševićevim napadima u jednom trenutku čak iskoračio prema njemu. Također često upada u riječ, što je karakteristika agresivnih, zaključuje Buhač.

VIDOŠEVIĆ IZGUBIO SNAGU

Iako je nezavisni predsjednički kandidat Nadan Vidošević sudjelovao u sukobu koji je obilježio ovo sučeljavanje, Buhač kaže da se prema njegovom držanju (spuštena ramena) vidi da nije više poletan kao što je bio na početku kampanje. Buhač kaže da je kod Vidoševića bio vidljiv animozitet prema Primorcu.

Pohvalila ga je jer je odgovarajući na pitanje o svojoj imovini imao dlanove okrenute prema gore, što je znak iskrenosti.

PUSIĆ DIREKTNA I DOBRO ODJEVENA

Vesna Pusić dobila je peticu za frizuru i odjeću

Nastup predsjedničke kandidatkinje HNS-a Vesne Pusić, Buhač uspoređuje s ulogom 'dobre studentice' koja je sve naučila, no u onome što govori nema snage. 'No ona je jedina direktno odgovarala na pitanja o odgovornosti bivšeg premijera Ive Sanadera i ministra Božidara Kalmete u korupcijskim aferama. Da je imala malo više energičnosti, sve bi ih zasjenila', kazala je Buhač te pohvalila vizualni izgled Vesne Pusić. 'Bila je, za promjenu, odlično odjevena i imala je dobru frizuru.'

BANDIĆU JE PAMETNO IZBJEGAVATI SUČELJAVANJA

Karika koja je nedostajala sinoć na sučeljavanju je nezavisni kandidat Milan Bandić. On je turneju po Dalmaciji vješto iskoristio kako bi izbjegao stati licem u lice s ostalim kandidatima. Ljiljana Buhač kaže da je to Bandiću pametan potez jer je 'loš govornik'. 'On ne vlada materijom i za njega bi pojavljivanje na sučeljavanju bilo pogubno i kontraproduktivno', kazala je Buhač. Koliko se Bandić zaista loše snalazi u takvim prilikama, pokazao je na prvom sučeljavanju na HTV-u.

'On je kratkog fitilja i ovo je dobar odabir za njega', kazala je Buhač te kao primjer dala Bandićevo ponašanje kada mu je novinarka postavila pitanje na engleskom. 'Žile na čelu su mu izašle od bijesa. On govori jezikom ulice, a to na sučeljavanjima ne prolazi', zaključila je.

REKORDNA GLEDANOST SUČELJAVANJA

Prvo sučeljavanje predsjedničkih kandidata na Novoj TV gledalo je 580 tisuća gledatelja te je time 'Predsjednička utka' bila najgledanija emisija u tom terminu s ostvarenom gledanošću od 14 posto i 36,2 posto udjela u gledanosti u općoj populaciji.