SINDIKATI ODUŠEVLJENI

Prikupljeno 10 posto potrebnih potpisa!?

11.06.2010 u 08:24

Bionic
Reading

Sindikati već sad raspolažu sa 10 posto potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma, priopćio je danas koordinator sindikalnih središnjica Ozren Matijašević. To bi značilo da su do sad skupili 45.000 potpisa i da bi s tim tempom mogli u zakonskom roku od 15 dana dostići magičnu brojku od 450.000

Samo prvog dana akcije, prema neslužbenim podacima, oko 30.000 građana potpisom je podržalo sindikate u njihovoj borbi da se na referendumu odluči o izmjenama Zakona o radu (ZOR)

'U Zagrebu je prikupljeno oko 15.000 potpisa, a u Splitu oko tri tisuće. Na razini čitave Hrvatske skupili smo u srijedu oko 30.000 potpisa', otkrio nam je jedan od sindikalaca koji je želio ostati anoniman.

Dodatnih 15.000 skupilo se samo danas do podne a do kraja dana mogli bi, ako se ponovi jučerašnji rezulat, doseći 60.000 popisa.

Koordinator sindikalnih akcija u Zagrebu Mario Iveković više je nego zadovoljan kako se stvari odvijaju u glavnom gradu.

'Dosad sam imao bezbroj ovakvih akcija i nikad, baš nikad, nije bio ovako dobar odaziv. Najbolje je što nam se javljaju brojni obični građani, volonteri koji nam žele pomoći', rekao je Iveković.

Još snažnijem valu potpisa Iveković se nada za vikend, kad će mnogi koji rade biti slobodni. Sindikalni štand tada će osvanuti u parku Maksimir, a u planu je i Jarun, kao dvije omiljene destinacije Zagrepčana subotom i nedjeljom.

Do 23. lipnja sindikati moraju skupiti oko 450.000 potpisa, što čini deset posto biračkog tijela. Tad bi mogli zatražiti od Sabora da se raspiše referendum na kojem bi se odlučilo o Vladinom prijedlogu izmjena ZOR-a koje, smatraju sindikalisti, ruše sustav kolektivnih ugovora.

Međutim, koliki je točan broj popisa, bez 'oko' ili 'približno', koji moraju skupiti sindikatima još uvijek nije poznat. Za to optužuju 'birokratsko neučinkovito' Državno izborno povjerenstvo koje im još nije dostavilo točan broj birača na osnovu kojeg bi mogli utvrditi precizan broj popisa građana potreban za raspisivanje referenduma.

Isto tako, upozoravaju da Zakon o refrendumu nije usklađen s Zakonom o OIB-u te je još uvijek potrebno prilikom uzimanja potpisa zabilježiti i jedinstveni matični broj građanina kojeg već poodavno nema na niti jednom osobnom dokumentu.