POZIV VOLONTERIMA

Prikupljanje potpisa za osnivanje Regionalne komisije o ratnim zločinima

01.04.2011 u 16:59

Bionic
Reading

Inicijativa mladih za ljudska prava poziva volontere za kampanju prikupljanja potpisa podrške za osnivanje REKOM-a, Regionalne komisije koja treba utvrditi činjenice o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim na području nekadašnje SFRJ od 1991. do 2001. godine

Prema najavama organizatora tisuće mladih iz regije bit će nositelji prve velike kampanje koja će istovremeno biti provedena u svim zemljama bivše SFRJ.

Simbolični potpisi podrške bit će u lipnju predani svim parlamentima u regiji, zajedno sa Statutom komisije. REKOM su dosad podržali predsjednici Hrvatske i Srbije Ivo Josipović i Boris Tadić, Skupština Crne Gore, Europska komisija i Europski parlament, kao i brojne javne osobe u regiji.

Ističu da je nužno osnivanje Regionalne komisije o ratnim zločinima budući da ni deset godina od prestanka oružanih sukoba na ovom području ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu, a više od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale. Stoga se o brojevima ubijenih i stradalih često se manipulira u političke svrhe, a žrtve se marginalizirana, budući da se njihovi glasovi u javnosti rijetko čuju

Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su više od 400 udruga žrtava, nestalih, logoraša, novinara, organizacija za ljudska prava i 300 pojedinaca, svih nacija i vjera sa prostora bivše SFRJ da, okupljeni u Koaliciji za REKOM, zagovaraju stvaranje nezavisne međudržavne komisije.

Tijekom travnja i svibnja, u svim zemljama sljednicama SFRJ prikupljat će se potpisi podrške REKOM-u. Ovo će biti prva velika inicijativa provedena istovremeno u svim državama sljednicama SFRJ, od kraja oružanih sukoba.

Svi zainteresirani za volontiranje u kampanji skupljanja potpisa širom Hrvatske mogu se prijaviti slanjem svojih kontakt podataka te životopisa s osnovnim podacima ili kraćeg motivacijskog pisma do 15. travnja na e-mail: potpisi-hrvatska@zarekom.org ili Inicijativi mladih za ljudska prava na croatia@yihr.org.

Svi će volonteri po završetku kampanje dobiti certifikat o volontiranju i preporuku Inicijative mladih za ljudska prava, koji mogu biti dodatne reference u biografiji.