JAVNO DOBRO

Prikupljaju se potpisi za europsku inicijativu 'Pravo na lijek: podijelimo rješenje bez profitiranja od pandemije'

30.11.2020 u 12:42

Bionic
Reading

Europska građanska inicijativa pokrenula je u ponedjeljak prikupljanje potpisa za inicijativu "Pravo na lijek: podijelimo rješenje bez profitiranja od pandemije" kako bi se cjepiva i lijek za koronavirus definirali kao javno dobro u Europskoj uniji

Inicijativom se želi prikupiti milijun potpisa radi opoziva patenata na lijekove protiv bolesti covid-19.

Europsku građansku inicijativu čini široka koaliciji sindikata u zdravstvu, nevladinih organizacija, aktivističkih skupina, udruženja studenata i zdravstvenih stručnjaka. "Njihov je cilj uvjeriti Europsku komisiju da poduzme mjere kako bi se osiguralo da prava intelektualnog vlasništva, kao što su patenti, ne ograniče dostupnost tretmana i cjepiva protiv bolesti covid-19", stoji u priopćenju.

To je, kako navode, još jedan način za izražavanjem zabrinutosti civilnog društva, stručnjaka za javno zdravstvo i svjetskih vođa koji strahuju da bi nova cjepiva i terapije mogli biti dostupni samo malom dijelu populacije zbog financijskih i logističkih barijera.

Također smatraju da bi farmaceutska društva trebala biti pod obvezom dijeljenja rezultata istraživanja s drugim institucijama kako bi se ubrzala proizvodnja cjepiva na globalnoj razini, a također zahtijevaju transparentne pregovore.

Pokretanje inicijative u Hrvatskoj su podržali, između ostalih, Hrvatski nacionalni savez sestrinstva, Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara – medicinskih tehničara, Pravo na grad, Sindikat hrvatskih učitelja, Sindikat umirovljenika Hrvatske te Udruga žena oboljelih i liječenih od raka Nismo same.

"Brzina kojom se novi koronavirus proširio svijetom pokazuje da nitko nije siguran dok svi nisu sigurni. Ako želimo da pandemija završi, izostavljanje bilo koga nije opcija. Mehanizmi postavljanja cijena koje koristi farmaceutski sektor zloglasno su netransparentni i često temeljeni na 'volji za plaćanjem', umjesto na troškovima razvoja i proizvodnje", istaknuli su u priopćenju.

  • +4
Osijek: Broj putnika u tramvajskom prometu zbog novim mjera uvelike je smanjen Izvor: Cropix / Autor: Dubravka Petric/PIXSELL

Upozorili su kako korona-kriza najteže pogađa najsiromašnije i najranjivije dijelove društva te istaknuli da ni pacijenti ni javni proračun za zdravstvo ne bi trebali biti iskorišteni za stvaranje profita dioničara velikih farmaceutskih društava.

"Ovo nije vrijeme za privatni profit i kontrolu. Svatko ima pravo na lijek. Jedini način za suzbijanje ove pandemije je stvaranje zajedničkog rješenja, a to su antipandemijska cjepiva i terapije kao globalno javno dobro, besplatno dostupno svakome", poručili su iz Europske građanske inicijative "Pravo na lijek".

Inicijativu možete potpisati ovdje.