KONTAMINACIJA I KVAROVI

Prikrili niz nuklearnih incidenata u Velikoj Britaniji

20.04.2011 u 13:38

Bionic
Reading

Dva slučaja izlijevanja radioaktivnih tvari i jedan prekid hlađenja reaktora zabilježena su u britanskim nuklearnim elektranama u posljednja tri mjeseca, stoji u izvješću upućenom britanskim ministrima, kojega se dokopao i Guardian

Smeđa lokva s plutonijem s pet puta većom razinom radijacije od zakonske granice iscurila je iz stare ventilacijske cijevi nuklearnog kompleksa Sellafield u pokrajini Cumbria. Curenje je razotkrilo 'brojne nedostatke u konstrukciji', stoji u izvješću.

Podzemne vode u nuklearnoj elektrani Torness pokraj Edinburgha bile su kontaminirane radioaktivnim tricijem (oblik vodika) koji je iscurio iz dvije cijevi. U nuklearnoj elektrani Hartlepool na sjeveroistočnoj obali Engleske, zbog kvara na ventilima aktiviran je rezervni sustav hlađenja. 

Sva tri incidenta dogodila su se u veljači ove godine i još uvijek su predmet istrage Ureda za nuklearnu regulaciju, tijela koje je Vlada nedavno osnovala s ciljem nadziranja sigurnosti u nuklearkama i koje je poslalo izvješće ministrima.

Otkriće ovih incidenata moglo bi još više odgoditi planove britanske vlade da aktivira novi program razvoja nuklearnih elektrana, koji je stopiran nakon nesreće u japanskoj nuklearki Fukušima.

Guardian je došao do kopije izvješća o incidentima, koje je ministrima 18. travnja poslao Mike Weightman. U uvodnoj napomeni, on je upozorio da se istražuje i četvrti incident vezan uz kontaminaciju u neimenovanoj nuklearnoj elektrani.

Prema tom izvješću, reakcije tvrtki koje upravljaju elektranama bile su odgovarajuće: istjecanje plutonija u Sellafieldu zaustavljeno je, obustavljena je uporaba oštećenih cijevi u Tornessu, popravljen je oštećeni ventil u Hartlepool.

No Ured za nuklearnu regulaciju nastavlja upozoravati odgovorne da nadziru elektrane da se slični slučajevi ne ponove.