BEZ PRORAČUNA

Prijevremeni izbori u tri grada i tri općine

23.03.2014 u 12:55

Bionic
Reading

U tri grada - Đurđevcu, Kutjevu i Glini te trima općinama - Čavlima, Tuhelju i Zadvarju u nedjelju se održavaju prijevremeni izbori za članove gradskih i općinskih vijeća te gradonačelnike i načelnike i njihove zamjenike.

Vlada je 23. siječnja u tim gradovima i općinama raspustila predstavnička tijela te razriješila općinske načelnike, gradonačelnike i njihove zamjenike budući da u zakonom određenom roku u tim lokalnim jedinicama nije donesen proračun niti odluka o privremenom financiranju.

Na sjednici 20. veljače Vlada je odlučila da će se prijevremeni izbori u ta tri grada i tri općine održati 23. ožujka. U Glini građani mogu glasovati o sedam lista političkih stranaka i koalicija za 15 članova Gradskog vijeća te o dva kandidata za gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika.


Kandidati su dosadašnji gradonačelnik Milan Bakšić (HSLS-HSU-SDP) sa zamjenikom Igorom Karaturovićem te Ivo Žinić (HDZ-HSP AS-HSS) sa zamjenicom Marinom Cerjak. Stanovnici Đurđevca i pripadajućih prigradskih naselja biraju gradonačelnika među šest kandidata - Željko Lacković (nezavisni), Milica Fuček (SDP), Vlado Rep (HDZ), Darko Markač (A-HSS), Katarina Kovač (HNS, HSU, HSS) te Dražen Šemovčan (ABH, HSLS). Za 15-eročlano Gradsko vijeće kandidirano je 10 lista.

Gradsko izborno povjerenstvo Kutjeva zaprimilo je šest pravovaljanih kandidacijskih lista za mjesto gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika te osam kandidacijskih lista za 15 članova Gradskog vijeća.

Željka Antunović (zamjenik Bruno Matijević) kandidat je za gradonačelnika grupe birača. Na listi HDZ-a kandidat za gradonačelnika je Josip Budimir (zamjenik Ivica Malnar). Kandidat HDSSB-a za gradonačelnika je Josip Miličević, a njegov zamjenik je Robert Čamak. Kandidati HSS-a su Andrija Mitrović te Marko Ašenbrener kao zamjenik. SDP i HSU kandidirali su Ivicu Nikolića (SDP) za gradonačelnika i Deana Pavića (HSU) za zamjenika gradonačelnika. Na listi HNS-a- Liberalnih demokrata kandidat za gradonačelnika je Hrvoje Prevolšek, a kandidatkinja za zamjenicu je Kristina Ašenbrener.

U Čavlama u Primorsko-goranskoj županiji za načelnika općine kandidirani su kandidat koalicije SDP-HNS-HSS-ARS-HSU Željko Lambaša, koji je za načelnika u tom mjestu biran dosad u pet mandata, Perica Prpić kao kandidat HDZ-a i Marko Sobotinčić kao kandidat PGS-a. Članove Općinskoga vijeća birači će odabrati među šest kandidacijskih lista, i to koalicijske SDP-HNS-HSS-ARS-HSU, s liste Akcije mladih, HDZ-a, HSLS-a, HSP-a dr. Ante Starčevića i PGS-a. Općinsko vijeće Čavala ima 15 članova.

Birači u općini Tuhelju u Krapinsko-zagorskoj županiji načelnika biraju među tri kandidata: SDP-ova Renata Ilića, zajedničkog kandidata HDZ-a, HSS-a, ZDS-a i HSLS-a i dosadašnjeg načelnika Milivoja Škvorca te nezavisnog kandidata Darka Medvedeca. Za Općinsko vijeće glasovat će se o tri liste: SDP-ovoj, grupe birača s Medvedecom na čelu te zajedničkoj listi HDZ-HSS-ZDS-HSLS. Općinsko vijeće nije izglasovalo proračun za ovu godinu jer je na posljednjoj sjednici u prošloj godini pet vijećnika koalicije HDZ-HSS glasovalo za proračun, pet vijećnika iz redova SDP-a i nezavisnih bilo je protiv, a suzdržan je bio HDZ-ov vijećnik Darko Medvedec, koji je sada jedan od kandidata za načelnika. Općinsko vijeće Tuhelja ima 11 članova.

Na izborima u općini Zadvarje u Splitsko-dalmatinskoj županiji za dužnost načelnika i njegovog zamjenika prijavljena su po dva kandidata, dok će se za sedmoročlano općinsko vijeće nadmetati četiri kandidacijske liste.

Kandidat HDZ-a za dužnost načelnika općine Zadvarje je Branko Krnić a kandidat te stranke za zamjenika načelnika općine je Ivo Martinović. Kandidat Liste Grupe birača za načelnika općine Zadvarje je Ivan Krželj, a kadnidatkinja te liste za zamjenicu načelnika općine je Ivana Krnić.

Za izbor Općinskog vijeće Zadvarja, koje ima sedam vijećnika prijavljeni su: Koalicija HDZ-a i HDS-a (Hrvatska demokršćanska stranka), Lista Grupe građana na čelu s Ivanom Krželjem, HNS-Liberalni demokrati te SDP.