KRIZA VLADE

Prijevremeni izbori u Sloveniji već u lipnju?

28.04.2014 u 11:47

Bionic
Reading

Prijevremeni izbori, možda već u lipnju, vjerojatni su rasplet političke krize u Sloveniji nastale pobjedom ljubljanskoga gradonačelnika Zorana Jankovića nad premijerkom Alenkom Bratušek na unutarstranačkim izborima, pišu u ponedjeljak slovenski mediji i oštro kritiziraju Jankovića.

O situaciji nastaloj pošto je Janković preuzeo stranku Pozitivna Slovenija (PS) te ignorirajući pozive da to ne čini jer će destabilizirati stanje u državi, Bratušek će u utorak razgovarati s predsjednikom Borutom Pahorom i nakon toga objaviti svoju odluku. Moguće je da će Bratušek već u utorak objaviti da odstupa s dužnosti i u tom bi slučaju sadašnjoj koalicijskoj vladi mandat prestao u roku od tjedan dana, odmah nakon što se o tome obavijesti parlament, navodi ljubljansko 'Delo'.

U tom bi slučaju prvi mogući datum prijevremenih parlamentarnih izbora bio 13. lipnja, ali je moguće da će Bratušek u utorak objaviti samo datum ostavke, pa bi njezina vlada još neko vrijeme imala pune ovlasti. Izbori bi se u tom slučaju održali na jesen, vjerojatno istodobno s lokalnima koji su predviđeni za listopad ili prosinac, piše vodeći slovenski list.

'Ključno je pitanje tko će idućih mjeseci voditi državu i može li privremena politička paraliza državu opet vratiti među najteže bolesnike u Europi', navodi 'Delo'.

Ljubljanski dnevnik podsjeća da je sadašnja vlada zemlju djelomice izvukla iz krize zbog koje se prije godinu dana još govorilo o mogućem dolasku 'trojke' i 'ciparskom scenariju' za Sloveniju.

Odgovornost za vjerojatni raspad vlade i političku krizu slovenski komentatori pripisuju Zoranu Jankoviću, ljubljanskom gradonačelniku s većim političkim ambicijama i karizmatičnom osnivaču Pozitivne Slovenije (PS), ali i čovjeku iza kojeg se vuku repovi korupcijskih afera i sudskih postupaka.

'Janković pravila igre u državnoj politici nikad nije potpuno razumio, a sada je na sredini mandata razbio vlastitu stranku i vladu', navodi "Delo".

Odlazak iz stranke koju je sada preuzeo ljubljanski gradončelnik najavilo je više od polovice parlamentarnih zastupnika stranke koji su na strani Bratušek, ali je mogućnost traženja neke kombinacije u kojoj bi se u parlamentu stvorila nova većina ili formirala prijelazna vlada minimalna jer većina stranaka zagovara prijevremene izbore, godinu dana prije nego što bi bili održani redovni, pišu slovenski mediji.

Ljubljanski 'Dnevnik' navodi da je Janković pokazao kako nema 'ni najmanjeg osjećaja ni za stranačku ni za državnu politiku', odnosno da 'namjerno i neodgovorno' ignorira posljedice svojih poteza koji zemlju vuku u krizu.

'Janković je izazvao raskol u stranci, njezinu izolaciju i marginalizaciju, zbog čega ona više neće imati nikakvih mogućnosti za realizaciju svog programa. Prijevremeni izbori čine se jedinim vjerojatnim izlazom, a sudeći po zadnjim nastupima stranačkih lidera izgleda da je predizborna utakmica već počela', piše u komentaru 'Dnevnik'.

Isti list donosi, međutim, i brzu anketu koja pokazuje da Slovenci baš i nisu skloni ponovnim prijevremenim izborima.

Za ostavku Alenke Bratušek i prijevremene izbore izjasnilo se 28,5 ispitanika u anketi koju je za 'Dnevnik' u subotu i nedjelju provela agencija Ninamedia, a gotovo dvostruko više ih smatra da bi sadašnja ili neka nova privremena vlada trebala voditi državu do redovnih izbora sljedeće godine