MESIĆ SKEPTIČNO O NOVOJ VLADI

'Prijevremene izbore može inicirati jedino raspad koalicije'

07.07.2009 u 13:51

Bionic
Reading

U intervjuu za tjednik Nacional hrvatski predsjednik Mesić otkriva kako je doživio Sanaderov dolazak i da nije ohrabren novom Vladom pod premijerskom palicom Jadranke Kosor. Osim toga, otkrio je da i nakon predsjedničkog mandata namjerava biti aktivan u političkom životu, no ne namjerava se baviti operativnom politikom

'Teško je predvidjeti hoće li vlada Jadranke Kosor izdržati do kraja mandata, odnosno do redovnih izbora 2011. godine. HDZ ima solidnu saborsku većinu i, dok god budu držali ovu većinu, vlada Jadranke Kosor može izdržati. Prijevremene izbore može inicirati jedino raspad sadašnje vladajuće većine', kazao predsjednik Mesić.

Istaknuo je da, po onome kako je održan posljednji Sabor HDZ-a, nije pretjerano ohrabren novom vladom, a ni pravcem kojim ona planira krenuti. 'Skupiti 10-12 tisuća ljudi i ne dati im mogućnost demokratskog izražavanja, već vodstvo birati aklamacijom, e to je ispod svakog demokratskog standarda. U vrijeme kad Hrvatska grabi prema Europi i bori se za europske demokratske standarde, najveća stranka si dozvoljava luksuz biranja vodstva, premijerskog mandatara i predsjedničkog kandidata kao u najbolja boljševička vremena', kazao je Mesić.

Na pitanje što bi on učinio po pitanju gospodarske krize, Mesić je rekao da treba biti realan i vidjeti kako smanjiti budžetsku potrošnju, a povećati efikasnost proizvodnje i izvoz. 'Vlada će morati maksimalno iskoristiti iskustva zemalja koje su se nalazile u situaciji poput Hrvatske, koje su bile visoko zadužene, a danas su uspješne i nemaju veće probleme. To je put kojim treba ići Vlada, odnosno što bih ja radio da sam na njihovu mjestu', zaključio je.

Mesić je kazao da se nakon završetka predsjedničkog mandata ne misli baviti operativnom politikom. 'Uvijek ću uložiti sav svoj fizički i intelektualni napor za dobrobit ove zemlje i njezinih građana. Ako osjetim da mogu pridonositi Hrvatskoj, onda ću to i napraviti, ali neću se baviti operativnom politikom', istaknuo je.

Rekao je da mu sugeriraju položaj premijera, ali on smatra da bi bilo vrlo teško postići konsenzus među različitim strankama koje bi formirale takvu vladu. 'Ne znam jesam li dovoljno sposoban, bar na određeno vrijeme, objediniti sve te manje i veće stranke, a još više stranačke interese koji postoje. Teško je sve to objediniti i još da svi budu zadovoljni. Nisam siguran da bih to uspio', ocijenio je Mesić.

O ideji trećeg bloka, koju podupiru brojne stranke, od IDS-a i SDSS-a pa do HSLS-a i HNS-a, ponovio je svoj stav da bi bilo dobro da, uz velike stranke kao što su HDZ i SDP, u Hrvatskoj postoji još jedna politička grupacija, svojevrsni građansko-liberalni centar koji lagano naginje lijevo.

'Ova treća opcija bi poslužila da se Hrvatska u potpunosti ne bipolarizira, ali upitno je kako će se formirati. Otpada varijanta u kojoj bi veće stranke usisale manje, što znači da je jedina varijanta međustranački dogovor i formaliziranje zajedničkog djelovanja. Ipak su to stranke različite profilacije, ali kad bi odredile nekoliko zajedničkih ciljeva, možda bi mogle nešto postići. Sada svako stranačko vodstvo za sebe misli da je najbolje i kao takve ih je teško objediniti', smatra Mesić.

Napomenuo je da bi podržao formiranje jedne takve grupacije, ali teško da bi se stavio na njezino čelo. 'Odlazim kao nestranačka osoba i vezivanjem za neku grupaciju teško bih zadržao objektivnost. Ali sigurno ću podržati svaku demokratsku inicijativu i pomagati da Hrvatska svlada barijere pred kojima se nalazimo', zaključio je.