POMOĆ UNESREĆENIMA I BOLESNIMA

Prijevoz pacijenata vojnim helikopterima odsad cijele godine

25.04.2012 u 15:34

Bionic
Reading

Ministri obrane, odnosno zdravlja, Ante Kotromanović i Rajko Ostojić potpisali su Sporazum o suradnji u provedbi hitnog zračnog medicinskog prijevoza u svrhu pružanja zdravstvene zaštite. Time će biti nastavljena dosadašnja potpora Hrvatske vojske u hitnim medicinskim letovima

'Hitna medicinska skrb na taj se način ne osigurava samo za hrvatske građane, nego i za 11 milijuna stranih turista godišnje koji dolaze u Hrvatsku. Novitet je i suradnja dvaju ministarstava kroz cijelu godinu, a ne samo u vrijeme ljetne turističke sezone, odnosno tromjesečnog perioda', potvrdio je ministar zdravlja Rajko Ostojić nakon potpisivanja sporazuma u MORH-u.

Najavio je i da će Ministarstvo zdravlja za svaki hitni medicinski let osigurati liječnički tim koji će se sastojati od liječnika, tehničara i medicinske sestre. 'To znači da liječnik koji je primio pacijenta neće, kao što je bio slučaj do sada, napuštati svoje radno mjesto, primjerice na otoku', pojasnio je ministar Ostojić.

Liječnički tim u helikopteru pacijenta će preuzeti od liječnika koji mu je prvi pružio pomoć te ga tijekom leta pratiti do bolnice u Splitu, Zagrebu ili drugdje. Za medicinsko osoblje osigurat će se i dodatna obuka iz zrakoplovne medicine i za letove u posebnim uvjetima. Osim spašavanja života, ovim letovima bit će osiguran i transport organa za transplantaciju.

Ministar obrane Ante Kotromanović je istaknuo da će MORH i Oružane snage i dalje nastaviti pružati pomoć kroz angažman posada helikoptera u pružanju hitnog medicinskog zračnog prijevoza. Kao primjer naveo je da je u posljednje tri godine hitnim medicinskim letovima prevezeno oko 4.000 osoba

'I dalje ćemo nastaviti pružati ovu potporu zdravstvenom sustavu, ali i civilnim institucijama jer to je svakodnevna potreba. Tome u prilog ide i podatak da smo u ovoj godini već realizirali 217 medicinskih letova, pri čemu je prevezeno 70 pacijenata i 136 pratitelja', rekao je Kotromanović.

U posljednje tri godine transportnim helikopterima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a na zahtjev nadležnih institucija preko Centra 112 Državne uprave za zaštitu i spašavanje, ostvareno je 3.425 hitnih medicinskih letova, pri čemu je prevezeno 1.229 pacijenata i 2.730 pratitelja, odnosno osoba u pratnji i medicinskog osoblja.