JOSIPOVIĆ O IZBORIMA

'Prijevare nisu nastale u Mostaru nego u Zagrebu'

31.08.2009 u 16:49

Bionic
Reading

Porukom da će zbog potencijalnih glasača otići i u susjednu Bosnu i Hercegovinu, predsjednički kandidat SDP-a dr. Ivo Josipović nemalo je iznenadio javnost. U izjavi za tportal pojašnjava da ta poruka nije u neskladu sa stranačkim protivljenjem pravu glasa 'dijaspori' iz BiH te najavljuje posjet i biračima u Srbiji

Josipović ističe da on mora poštivati hrvatski Ustav i zakone i da prema njima svi državljani Hrvatske imaju jednako pravo glasa te da on kao pravnik i političar mora tu činjenicu mora respektirati. Zato će otići i u Sarajevo, ali i u Beograd. Na pitanje hoće li imati svoje plakate po susjednoj BiH, kao što ih je imao dr. Ivo Sanader na izborima 2007, odgovara negativno i naglašava da on poštuje suverenitet Bosne i Hercegovine.

'Kako bih sudjelovao u izborima čiju osnovnu postavku ne bih prihvaćao?! Kako bih sutra, kao predsjednik Republike, zagovarao demokratski dijalog, promovirao poštivanje ustavnog poretka kad sada, pred izborima, taj isti Ustav ne bih prihvaćao?' pita se dr. Josipović.

No, kaže i da to ne znači da sutra možda neće, kao predsjednik, pred svim hrvatskim građanima otvoriti demokratski dijalog o izbornom sustavu, uključivši i glasovanje u dijaspori.

'Kada danas ne bih poštivao hrvatski Ustav i zakone, to zasigurno ne bih mogao učiniti. Uostalom, ljude smetaju izborne prijevare, a ne glasovanje dijaspore, a prijevare nisu nastale u Mostaru nego u Zagrebu', naglašava predsjednički kandidat SDP-a i dodaje da o tome namjerava otvoreno razgovarati s biračima u Hrvatskoj, ali i BiH, Srbiji, Sloveniji, Njemačkoj…

Misli da je krajnje vrijeme da se otvore pitanja izbornih prijevara i kao predsjednički kandidat želi vidjeti sve popise birača, sa svim podacima, uključujući i JMBG.

'Tako mogu vidjeti glasuje li se dvostruko, želim imati na svakom biračkom mjestu kutije koje se ne mogu otvoriti odozdo, želim imati članove neutralne članove biračkog odbora i promatrače koje neće tjerati s biračkog mjesta, želim imati uvjete koji su pravedni, pošteni i demokratski za sve kandidate', poručuje Josipović.

Na naše pitanje očekuje li podršku Milana Bandića na turneji po BiH, Josipović je odgovorio da očekuje podršku svih članova SDP-a, pa tako i Bandića.