EUROPA NA RUBU

Prijetnje ljevičarskih terorista treba ozbiljno shvatiti

19.05.2012 u 17:56

Bionic
Reading

Proteklih dana su se, nakon duže vremena, u javnosti pojavile prijetnje nasiljem lijevih ekstremista, koji su zaprijetili talijanskom premijeru Mariju Montiju zbog njegove politike štednje te glavnom pregovaraču EU s Grčkom, njemačkom financijskom ekspertu Horstu Reichenbachu. U tom kontekstu ne treba zaboraviti na dugu povijest anarho-ljevičaskog političkog nasilja, koje je naročito bilo izraženo sedamdesetih godina prošlog stoljeća

Loukanikos je ime srčanog i umiljatog psa koji je, tijekom velikih prosvjeda u Grčkoj protiv mjera štednje, postao medijska zvijezda. Novinari, a naročito fotoreporteri su bili fascinirani skoro pa holivudskim scenama prosvjeda, u kojima bi čupavi Loukanikos hodao u prvim redovima ili režao na policiju, koju baš ne voli, pa se prošle godine brzo proširila priča o psu prosvjedniku. U međuvremenu se Loukanikos može pohvaliti i time da je inspirirao nepoznatu skupinu ljevičarskih ekstremista da svoj protest zbog njemačke uloge u grčkoj agoniji izraze spaljivanjem auta. I to auta Horsta Reichenbacha, glavnog pregovarača EU s Grčkom kada je riječ o rigoroznim mjera štednje.

Kako su javili njemački mediji, u Potsdamu su prije nekoliko dana Prijatelji Loukanikosa – kako se zove organizacija koja je preuzela odgovornost – zapalili vozilo ispred kuće Horsta Reichanbacha, koje zapravo pripada njegovoj supruzi Dagmar. Prijatelji Loukanikosa su se javili porukom dnevnom listu Berliner Morgenpost, u kojoj su rekli kako je paljevina upozorenje Reichenbachu zbog njegove uloge u krizi Grčke. Prijatelji Loukanikosa su nasilnim akcijama u svojoj poruci zaprijetili svim predstavnicima tzv. trojke, dakle Europske komisije, Europske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Iako je riječ o ne toliko dramatičnom incidentu (naročito jer spaljivanje luksuznih auta u Berlinu i Potsdamu nije toliko rijetka pojava), napad na Reichanbachovo vozilo je pokazatelj kako je i ekstremno lijeva i anarhistička scena sve spremnija na nasilje u ostvarivanju političkih ciljeva, što je proteklih godina ipak prvenstveno bila karakteristika tvrde desnice i neonacista.

193606
Samo koji dan nakon incidenta u Potsdamu su otvorene prijetnje upućene i talijanskom premijeru Mariju Montiju, koji vodi tehničku vladu s ciljem provođenja rezanja državnog budžeta. Anarhistička skupina osebujnog naziva Olga Nucleusof the Informal Anarchist Federation-International Revolutionary Front medijima je dostavila pismo u koje spominje sedam potencijalnih meta.

Prva je pretprošli tjedan već bio Roberto Adinolfi, šef nuklearne firme Ansaldo Nucleare, koji je dobio metak u nogu na ulici. 'Poručujemo Montiju da narod nema interesa ostati u ovakvoj Europi, spašavati banke i sređivati račune države koje je novac potrošila na svoje interese', upozorili su anarhisti. Sve to se pak događa unutar konteksta vala samoubojstava koji potresa Italiju, a žrtve su ljudi koji ne mogu platiti sve poreze te se odlučuju na suicid.

Zato i nije trebalo dugo da se talijanski i njemački mediji prisjete tzv. olovnih sedamdesetih, kada su Crvene brigade i RAF vodili svoj urbano-teroristički rat protiv kapitalističkog establišmenta. Crvene brigade su najviše poznate po otmici i ubojstvu uglednog demokršćanskog političara Alda Mora, dok je RAF-ovu slavu na leđima nosio poznati teroristički par (no ne i ljubavni) Baader - Meinhof.

Moguće je da se vraćamo u takvo vrijeme te će se uskoro za medijsku slavu s Andersom Breivikom boriti i teroristi sa suprotne strane političkog spektra. Na to je pred kraj prošle godine upozorio i Gilles de Kerchove, koordinator EU za pitanja terorizma. De Kerchove je u prosincu predočio izvještaj ministrima policije EU, u kojem je napisao i sljedeće: 'Moramo biti spremni da će teška ekonomska situacija u Europi stvoriti uvjete za širenje ljevičarskih i anarho-ideologija. Terorizam ne dolazi samo s jedne strane.'