RUSIJA UPOZORAVA

'Prijetnja Iranu prijetnja je i nama'

13.01.2012 u 19:35

Bionic
Reading

Rusija će bilo kakvu vojnu intervenciju povezanu s iranskim nuklearnim programom smatrati prijetnjom i vlastitoj sigurnosti, upozorio je u petak veleposlanik Rusije u NATO-u koji uskoro odlazi s te dužnosti

'Iran je naš susjed', kazao je Dmitrij Rogozin novinarima u Bruxellesu. 'Ako Iran bude umiješan u bilo kakvu vojnu akciju, smatrat ćemo to izravnom prijetnjom našoj sigurnosti.'

Rogozin je to kazao dva dana nakon ubojstva nuklearnog znanstvenika u Teheranu. Predsjednik kremaljskog Vijeća za sigurnost Nikolaj Patrušev, blizak s ruskim premijerom Vladimirom Putinom, izjavio je kako Izrael tjera SAD u rat s Iranom, prenijela je agencija Interfax. Rusija se protivi bojkotu iranske nafte.

'Bez sumnje zainteresirani smo za proces neširenja oružja za masovno uništenje. No istodobno, vjerujemo da svaka zemlja ima pravo imati sve što joj je potrebno da bi se u njoj dobro živjelo, uključujući i Iran'. Rogozin je zamjenikom premijera imenovan još u prosincu te će po povratku u Rusiju nadzirati ruski sektor obrane.

SAD, EU i Japan razmatraju mogućnost uvođenja sankcija Iranu, nastojeći prisiliti vlasti da prekinu s razvojem kontroverznog programa izrade nuklearnog oružja. Teheran uporno tvrdi kako taj program nema nikakve veze s bilo kakvim vojnim ciljevima.