PODIGNUTA OPTUŽNICA

Prijetili svjedoku napada na novinara Željka Peratovića

17.12.2015 u 12:28

Bionic
Reading

Karlovačko Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnice protiv Željka Šafara i Alena Horvata, a tereti ih se da su zastrašivali Franju Požgaja, svjedoka fizičkog napada na istraživačkog novinara Željka Peratovića krajem svibnja ove godine u Luci Pokupskoj

Podsjetimo, za pokušaj ubojstvaŽeljka Peratovića u njegovoj kući još uvijek traje istražni postupak u kojem su za napad osumnjičeni Vladimir Čunko, njegov istoimeni sin te Zihnija Grahović. Njih trojicu sumnjiči se da su izudarali novinara rukama, nogama te stolnim satom, prilikom čega je Peratović zadobio vidne ozljede po glavi i vratu te natučenje prsišta, a kako se dalje navodi u liječničkoj dokumentaciji, riječ je o ozljedama ‘koje samo stjecajem sretnih okolnosti nisu dovele do smrti’.


Budući da za pokušaj ubojstva još uvijek traje istraga, na istražiteljima je da ustanove koji su motivi optuženika za zastrašivanje svjedoka te u kakvoj su vezi s osumnjičenima za napad na novinara.

Peratović je, inače, dobitnik prošlogodišnje HND-ove nagrade za istraživačko novinarstvo, a napad na njega oštro su osudili Hrvatsko novinarsko društvo, Reporteri bez granica, OESS, Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO) i Sindikat novinara Hrvatske. Prema novinarovom mišljenju, napad na njega je organiziran te je na istražnom ročištu ustvrdio kako ‘mediji pisanjem o šljunčarenju kao motivu minoriziraju čitav slučaj te se time prejudiciraju motivi pokušaja ubojstva jednog istraživačkog novinara’.