prognoza vremena

Prijeti nam toplinski val: Najviše temperature očekuju se u četvrtak, poznato i kad će doći malo naoblake

06.07.2021 u 22:46

Bionic
Reading

Sunčano i vruće vrijeme nastavlja se i dalje, a uz temperature koje će rasti još sutra i u četvrtak, možemo govoriti i o umjerenoj opasnosti od toplinskog vala. Više o vremenskoj prognozi rekla je meteorologinja Nove TV Ana Bago Tomac

Prema vremenskoj prognozi najtopliji dan bit će četvrtak i to u kopnenim krajevima gdje će se temperatura popeti do 38 ili čak koji stupanj iznad. Na Jadranu su malo niže temperature, ali osjećaj sparine ovdje pojačavaju tople noći u kojima se temperatura ne spušta ispod 22, 23, a ponegdje ni i ispod 26 stupnjeva, javlja Dnevnik.hr.

U srijedu ćemo se i dalje nalaziti u stabilnom polju visokog tlaka zraka, a s juga će nam i dalje pritjecati vruć zrak.

Već od jutra bit će toplo, na moru gdje će se temperatura samo nakratko spustiti na 22 do 25 i vrlo toplo, a malo rashlađivanja imat ćemo od slabog ili umjerenog burina tijekom noći. U cijeloj zemlji sunčano, u gorskim dolinama uz kratkotrajnu jutarnju maglu bit će slično kao u utorak.

U središnjoj Hrvatskoj poslijepodne će biti bez promjena. Bit će sunčano i vruće, a temperatura će u odnosu na protekla dva dana još malo porasti - u srijedu na između 33 i najviše 36 stupnjeva uz slab vjetar.

Na istoku zemlje također bez promjena, čeka nas vruć i sunčan dan uz malu naoblaku u ovom zapadnijem dijelu, i slab vjetar. Najviša temperatura ovdje će se popeti i do 37 stupnjeva.

U Istri, 30 ili koji stupanj iznad, bit će i u gorskim krajevima, a vjetar slab. Bit će sunčano i vruće, kao i na Jadranu gdje će tijekom dana ipak malo puhati i to uglavnom umjeren jugozapadnjak. Najviša temperatura na obali i otocima, između 30 i 33 stupnja.

  • +12
Vrućine Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL

Na jugu će biti bez promjena, sunčano i vruće, a u zagori vrlo vruće. Najviša temperatura od 32, koliko će biti u Dubrovniku, do 37 u zaleđu. Na moru će puhati slab ili umjeren jugozapadnjak. More je toplo. U utorak je u Zadru i Hvaru bilo 24, a većinom 25 ili 26 stupnjeva.

Uz sunčano i vedro vrijeme i UV indeks bit će naravno vrlo visok, a biometeorološka prognoza uglavnom povoljna, no zbog umjerene opasnosti od toplinskog vala u većini zemlje, a velike u zaleđu Dalmacije, meteorologinja Ana Bago Tomac upozorava da se trebamo zaštititi od vrućina.

U četvrtak na kopnu očekujemo vrhunac toplinskog vala i temperature oko 37, 38 stupnjeva, a onda u petak i subotu manje vruće, ali nestabilno. Osobito u petak može biti nevremena i jačih oluja, najviše u središnjem i istočnom dijelu.

Na Jadranu se očekuju vruće i sunčano vrijeme uz tople noći, i tako do daljnjeg. Malo će se lakše disati za vikend jer će zapuhati slaba do umjerena bura.