OPASNOST IZ SVEMIRA

Prijeti nam kolaps zbog sunčevih oluja

10.06.2010 u 14:46

Bionic
Reading

Sunce postaje sve aktivnije, stoga su sljedećih nekoliko godina sve izvjesnije sunčeve oluje koje bi mogle biti kobne za tehnologiju, posebice komunikacije

Vodeći znanstvenici okupili su se u utorak u Washingtonu na Svemirskom meteorološkom forumu da bi razgovarali o najučinkovitijoj zaštiti Zemlje od posljedica sunčevih oluja. Ove oluje nastaju prilikom erupcije sunčevih pjega koje potom u svemir ispuštaju nabijene čestice koje mogu značajno oštetiti energetske sustave, piše The Christian Science Monitor.

'Sunce se budi iz dubokog sna i u sljedećih nekoliko godina očekujemo njegovu značajnu aktivnost', rekao je Richard Fisher iz NASA-e.

Sunčeva oluja najviše bi utjecala na rad satelita, navigacijskih sustava, zračni promet, financijske usluge i komunikaciju preko radiovalova. Velika sunčeva oluja uzrokovala bi 20 puta veću ekonomsku štetu od uragana Katrina, upozoravaju stručnjaci.

Jedina zabilježena sunčeva oluja dogodila se 1859. godine, no tada, osim štete na telegrafskoj mreži, nije bilo posljedica. Ipak, civilizacija tada nije ovisila o struji. Šteta bi danas bila golema: električna mreža bi bila spržena, a o njoj ovisi vodoopskrba, komunikacija, proizvodnja hrane…

Veće štete mogu se spriječiti pouzdanim najavama da oluja doista dolazi. Primjerice, uređaji se mogu spasiti ako ih se jednostavno isključi.