HNS UPOZORAVA

Prijeti nam gubitak 140 milijuna kuna iz EU fondova?

10.03.2011 u 13:49

Bionic
Reading

Ukoliko se nešto ne pokrene, Hrvatskoj bi se mogla smanjiti suma novca koji dobiva iz europskih fondova. Dosad smo iskoristili samo šest posto sredstava namijenjenih za poljoprivredu, što pokazuje da negdje očito ima problema

'Vrijeme još nije isteklo, ali ističe. Dakle, to nije još nepovratno izgubljeno, ali upozoravamo, ako je od 2007. do danas iskorišteno samo 5,9 posto, to ukazuje na problem koji imamo s korištenjem sredstava u poljoprivredi, na koju država plaća 40 posto od ukupnih poticaja', kazala je HNS-ova Vesna Pusić.

Pritom je upozorila i na rad Agencije za plaćanje.

'Naša Agencija za plaćanje koja je zadužena za sredstva iz IPARD fondova je dobila prijavu za 67 projekata za razvoj ruralne infrastrukture. Od tih 67 projekata agencija za plaćanje je odbila 67. Nijedan jedini projekt koji je podnesen nije odobren. Ukupna vrijednost tih projekata je 282 milijuna kuna', rekla je Pusić, dodavši da su obrazloženja odbijenica bila od toga da nije potpuna dokumentacija do toga da podnositelji projekata neće moći dobiti OIB.

HNS-ov Zlatko Koračević upozorio je da bi nam lako moglo propasti 140 milijuna kuna, no da bismo i u budućnosti mogli imati problema.

'Ako smo nesposobni i neučinkoviti iskoristiti nešto što je deset puta manje od onoga što nam je rečeno kao nekakva moguća financijska omotnica, sigurno je da će se ona u budućnosti smanjiti, što je direktna šteta poljoprivrednom sektoru i ljudima koji su ovih dana na cesti', kazao je Koračević.

No HDZ-ov Frano Matušić tvrdi da statistike nisu tako crne. 'Nije točno da je slaba iskoristivost, zapravo prva generacija IPA-e je iskorištena u nekim dijelovima preko 90 posto', rekao je Matušić, dodavši da je u tijeku ugovaranje za novu generaciju IPA-e te da se još ne može govoriti kolika će biti krajnja iskorištenost.