STRANI DOBAVLJAČI RASKINULI UGOVORE

Prijeti energetski kolaps EP Herceg-Bosne

09.02.2012 u 23:33

Bionic
Reading

Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne sa sjedištem u Mostaru koja pokriva većinska hrvatska područja u BiH priopćila je u četvrtak da su strani dobavljači jednostrano raskinuli višemjesečne ugovore o isporuci električnom energijom pravdajući to ekstremnim vremenskim uvjetima zbog čega su moguće veće redukcije u potrošnji, a iz mostarskog Aluminija su najavili da su obavili pripreme za gašenje pogona

Zbog nastalih izvanrednih okolnosti i proglašenja stanja elementarne nepogode suočeni smo s time da su dobavljači otkazali ugovore o nabavi nedostajućih količina električne energije, navodi se u priopćenju Elektroprivrede Herceg-Bosne i dodaje: 'Stoga smo primorani svakodnevno iznalaziti nove mogućnosti i kupovati energiju na tržištu po višestruko većim cijenama od uobičajenih'. Pozvali su na racionalniju potrošnju električne energije ne isključujući mogućnost uvođenja redukcija.

Generalni direktor Aluminija Ivo Bradvica rekao je kako je beogradski Rudnap otkazao isporuku 90 megawatsati (MWh) električne energije mostarskoj Elektroprivredi o čemu je obaviješten i Aluminij. Po njemu takvo što predstavlja dramatični razvoj događaja zbog čega je moguć potpuni kolaps koji će se vrlo vjerojatno odraziti na gašenje pogona mostarskog Aluminija. Pri tome je pozvao vlasti da reagiraju budući da su i bugarski opskrbljivači električnom energijom najavili raskid ugovora s elektroprivredom Herceg-Bosne.

'To više nije razina odgovornosti jedne male elektroprivredne kuće. To je odgovornost i problem entitetskih, čak i državnih vlasti. To je problem cijele regije, ali taj problem neće trpjeti isključivo Aluminij', rekao je Bradvica.

Pri tome je Bradvica rekao kako Aluminij neće pristati da se obustavi isporuka električne energije samo ovome gigantu nego da to treba ravnomjerno raspodijeliti i ostalim potrošačima. Aluminij je prema njegovim riječima pripremio procedure za gašenja svojih pogona.

Elektroprivreda Herceg-Bosne do nedavno je nabavljala nedostajuću električnu energiju po cijeni od 60 eura po MWh dok prema navodima medija u Mostaru sada nabavljaju energiju po višestruko višoj cijeni od čak 150 eura po MWh. Veliki problem predstavlja nedostatak vode i smrznuta jezera budući da najveći dio energije EP Herceg-Bosne proizvodi u hidroelektranama.