NJEMAČKI KONZERVATIVCI

Prijete političarki jer traži izbacivanje križeva

26.04.2010 u 19:10

Bionic
Reading

Poziv njemačke političarke turskog podrijetla na uklanjanje simbola kršćanskog križa iz državnih škola izazvao je nezadovoljstvo u njezinoj konzervativnoj stranci, a političarka je primila i prijetnje smrću iz redova krajnje desničarskih skupina

Ayguel Oezkan, 38-godišnja kći turskih imigranata, koja bi trebala postati ministrica za socijalna pitanja u vladi desnog centra države Donja Saska, pozvala je na uklanjanje simbola križa u intervjuu za njemački tjednik.

'Kršćanskim simbolima nema mjesta u državnim školama', rekla je za tjednik Focus i ocijenila kako 'škole moraju biti neutralno mjesto'.

Članovi njezine Kršćansko-demokratske unije (CDU), koju vodi kancelarka Angela Merkel, brzo su odbacili političarkine komentare.

To je 'njezino osobno mišljenje', rekao je premijer Donje Saske Crhistian Wulff

Stefan Mueller
, član parlamenta, zastupnik bavarske savezničke stranke CSU, nazvao je takav poziv 'apsurdnim i šokatnnim'.

'Političari koji pozivaju na zabranu križa u školama trebali bi razmisliti pripadaju li oni kršćanskoj stranci', rekao je Mueller.

Oezkan je pravnica rođena u Hamburgu, a njezini su roditelji u Njemačku doselili 60-ih godina. U intervjuu za dnevnik Bild rekla je da sebe ne smatra vjernicom no da njezina obitelj slavi muslimanske blagdane.

Oezkan, koja treba postati prva ministrica turskog podrijetla u nekoj njemačkoj pokrajinskoj vladi, rekla je za novine da je primila i prijetnje smrću. Dobila je 24-satnu policijsku zaštitu.

U Njemačkoj živi gotovo 3 milijuna ljudi turskog podrijetla, kojih je većina doselila u svojstvu stranih radnika.

Vlada kancelarke Merkel pokušava probleme integarcije muslimanskog stanovništva rješavati putem "integracijskih summita".