katastrofalne posljedice

Prijete milijunske odštete: Ustavni sud presudio da pripadnici HVO-a imaju pravo na invalidninu

23.01.2023 u 09:37

Bionic
Reading

Ustavni je sud krajem prošle godine donio odluku koja bi mogla imati dalekosežne i zasad nesagledive posljedice za državni proračun. Prihvaćanjem tužbe bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), širom je otvorio vrata prihvaćanju desetina identičnih ustavnih tužbi bivših pripadnika HVO-a koje čekaju na rješavanje pred tim sudom

Krajem prošle godine, piše Jutarnji list, Ustavni je sud prihvatio ustavnu tužbu bivšeg pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Ive Lamešića i ukinuo pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda koji je tom bivšem pripadniku HVO-a odbio priznati prava i povlastice koje uživaju hrvatski ratni vojni invalidi, pripadnici Oružanih snaga RH.

Ivo Lamešić je jedan od desetak tisuća pripadnika HVO-a kojima je u razdoblju od 1997. do smjene HDZ-a s vlasti 2000. tadašnje Ministarstvo obrane dodijelilo status ratnih vojnih invalida (RVI), međutim ta rješenja pripadnicima HVO-a nikad nisu uručena. Nakon smjene vlasti 2000. dio pripadnika HVO-a na temelju tih rješenja počeo je dizati tužbe protiv Hrvatske tražeći da im hrvatska država prizna sva prava koja imaju i hrvatski ratni vojni invalidi pripadnici hrvatskih Oružanih snaga, odnosno da im osigura ne samo braniteljsku mirovinu, već i osobnu invalidninu (koja u slučaju većeg stupnja invaliditeta može biti veća i od mirovine), dodatak na tuđu njegu i pomoć, ortopedske dodatke, stambeno zbrinjavanje...

Sanaderova vlada pokušala je riješiti problem i sklopila je međudržavni ugovor s BiH, prema kojem se obvezuje isplaćivati braniteljsku mirovinu pripdnicima HVO-a, no ne i druga prava. Dio branitelja HVO-a nije bio zadovoljan takvim rješenjem te je nastavio s tužbama.

Milanovićeva vlada u Zakon o pravima hrvatskih branitelja u prosincu 2012. ugradila je novi članak prema kojem će se ništavnim proglasiti svako MORH-ovo rješenje o priznanju statusa ratnog vojnog invalida osobama 'koje nisu sudjelovale u obrani suvereniteta Republike Hrvatske', a Visoki upravni sud je 2020. zauzeo pravno stajalište da status hrvatskog ratnog vojnog invalida u Hrvatskoj ne mogu imati osobe koje nisu sudjelovale u obrani suvereniteta Republike Hrvatske i nisu u registru branitelja.

Na temelju tog stajališta odbijena je tužba Lamešića i drugih pripadnika HVO-a, koji su onda podignuli ustavnu tužbu. Ustavni sud sada je u slučaju Lamešić ukinuo presudu Visokog upravnog suda, obrazalažući da država može ispravljati svoje greške 'čak i onda kad su te greške posljedica njezina vlastitog nemara', ali to mora učiniti dosljedno i pravovremeno. U ovom slučaju, smatrala je većina ustavnih sudaca, država to nije učinila na vrijeme pa je povrijedila načelo stečenih prava i legitimnih očekivanja građana, odnosno ustavno pravo na pravično suđenje.