TV PROPOVJEDNIK ROBERTSON

'Prijeđite na islam da možete mlatiti svoju ženu!'

12.09.2012 u 11:56

Bionic
Reading

Pat Robertson je izuzetno poznat i utjecajan američki televizijski propovjednik koji ne krije svoje radikalne stavove kad je riječ o kršćanstvu. Njegovi su televizijski nastupi u SAD-u, koji je izuzetno religiozna zemlja (prema istraživanjima javnog mnijenja gotovo trećina Amerikanki i Amerikanaca vjeruje da će se Krist vratiti na zemlju ove godine ili vrlo uskoro), izuzetno gledani pa ima i značajan politički utjecaj (1988. pokušao se i kandidrati za republikanskog predsjedničkog kandidata, neuspješno)

Novi je skandal Robertson izazvao tijekom svoje emisije 'The 700 Club' kad ga je jedan od gledatelja u studiju, koji se predstavio kao Michael, upitao kako da 'popravi svoj brak, budući da supruga nema poštovanja prema njemu kao glavi kuće'. Robertson je kao iz topa odgovorio: 'Hm, mogao bi prijeći na muslimansku vjeru pa bi onda mogao namlatiti svoju ženu.'

Propovjednik se, očekivano, nije zaustavio samo na toj opasci. Dodao je i kako mu se čini da u ovo doba 'ne odobravamo mlaćenje žena, ali nešto se treba učiniti kako bismo ih doveli u red'. Robertson je inače poznat kao veliki protivnik feminizma, pa je i nastavio u tom tonu. Žene je nazvao 'razmaženim derištima' koja se ne žele 'pokoriti nikakvoj vlasti' (vjerojatno muškarčevoj).

Sve su te izjave izazvale smijeh njegova suvoditelja i većine prisutnih u studiju.

Ovo nisu prve tako teške izjave ovog propovjednika. Za Robertsona protestantizam nosi u sebi klicu antikrista, on tvrdi da se uragani mogu otjerati molitvom, za njega je hinduizam demonski, a islam sotonski. Sasvim je razumljivo da je veliki protivnik homoseksualizma (smatra da je riječ o stečenoj sklonosti koje se pojedinac može lišiti) i pobačaja. Većinu, pak, prirodnih katastrofa u SAD-u, uključujući i napade 11. 9, Robertson je uvijek povezivao s politikom koja odobrava pobačaje i homoseksualizam

No sve ga to nije smetalo da razvije dobre - čitaj financijske - odnose s Charlesom Taylorom, bivšim zločinačkim čelnikom Liberije.

TV propovjednik Pat Robertson