POGLEDAJTE FOTOGRAFIJE

Prije točno 130 godina Zagreb pogodio strašan potres

09.11.2010 u 11:32

Bionic
Reading

Prije točno 130 godina u 7 sati, 3 minute i 3 sekunde Zagreb je pogodio tzv. veliki potres. Taj je događaj crnim slovim zapisan u povijest glavnog grada, jer gotovo nijedna zgrada nije ostala bez oštećenja, a katedrala je gotovo u cijelosti morala biti rekonstruirana

Najjači potres Zagreb je tresao na 6,3 stupnja po Richteru. Osim velike štete, bilo je i ljudskih žrtava: jedna je osoba poginula, a 29 ih je teško ozlijeđeno. Najpoznatija žrtva velikog potresa je književnik August Šenoa, tadašnji zagrebački gradonačelnik. Pomažući unesrećenim sugrađanima po hladnoći, obolio je od upale pluća te nekoliko mjeseci nakon potresa preminuo.

Materijalna šteta iznosila je polovicu tadašnjeg državnog proračuna, a najviše je stradala zagrebačka katedrala koja je nakon obnove potpuno promijenila izgled. No Zagreb je nakon potresa dobio nove palače i perivoje koji su i danas njegov zaštitni znak.

Seizmolozi kažu da bi Zagreb ponovno mogao pogoditi potres te jačine. S obzirom da se protupotresna gradnja tek kratko primjenjuje, šteta bi bila golema. 'U Zagrebu bi bilo slično onome što se dogodilo u talijanskoj L'Aquilli 2009. godine. Tamo su posljedice bile katastrofalne', kazao je za tportal mr. sc. Vlado Kuk, voditelj Seizmološke službe RH.