MITROPOLIT JOVAN:

'Prije Srbije Papa bi trebao posjetiti Jasenovac'

19.08.2012 u 14:36

Bionic
Reading

'Ja mislim da bi se Papa prije posjeta Srbiji morao poklonti stradalnicima u Jasenovcu, kao što je prilikom posjeta Poljskoj odao počast žrtvama Auschwitza, rekao je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Srpske pravoslavne crkve Jovan Pavlović za današnji novosadski Dnevnik dodajući kako je očekivao za posljednjeg posjeta pape Benedikta XVI. Hrvatskoj da će posjetiti Jasenovac nakon što je to učinio kardinal Josip Bozanić

'Očekivao sam da je to priprema za papin posjet tom stratištu. Kada je Benedikt XVI. lani došao u Zagreb pitao sam: Kada će Papa doći u Jasenovac? I ne znam koje se opravdanje može izmisliti zašto Sveti otac to izbjegava', kaže mitropolit Jovan.

Novosadskom Dnevniku je rekao, kada bi bio na mjestu srpskih političara, prešao bi preko svih prepreka i pozvao Papu u posjet Srbiji, ako bi to donijelo korist, 'a donijela bi, u to ne treba sumnjati'.

Mitropolit Jovan drži kako su u Hrvatskoj puno toga promijenilo u odnosu na ratne godine. - Predsjednik Josipović je obrazovan čovjek i u svojim je izjavama u osnovi vrlo pomirljiv. Na istim je pozicijama i aktualna vlada na čelu s premijerom Milanovićem, i oni govore i rade u smjeru stvaranja značajno drukčijih prilika od onih koje smo imali 90-tih - ocijenio je mitropolit Jovan.