povijesna plima

Prije deset dana srušen je rekord; danas je opet pao: Ovakvo nešto nije viđeno od 1955.

22.12.2019 u 18:07

Bionic
Reading

13. studenog ove godine na mareografskim postajama u Splitu i Pločama izmjerena ekstremno visoka razina mora. Taj je rekord srušen danas kadsa je u Splitu je u četiri ujutro izmjerena razinu mora od 1.515 metara iznad mareografske nule, odnosno 91.1 centimetar iznad srednje razine mora. Radi se o najveća razina mora izmjerena od 1955. godine, od kada je ta postaja počela s kontinuiranim mjerenjima.

Spomenutu rekordnu razinu mora najvećim je dijelom uvjetovala izražena ciklonalna plima zbog vrlo niskog tlaka zraka. Gotovo identična situacija ponavlja se danas. Preko Jadrana se premješta vrlo duboka ciklona u čijem je centru tlak zraka sredinom nedjelje pao na 980 hektopaskala na razini mora, javlja Dalmacija Danas.

Ujutro je izražene plime bilo u Istre, od sredine dana prema večeri najizraženija je u Dalmaciji. Gotovo da nema dijela obale i otoka gdje se ne bilježi ekstremno viska razina mora. Kako to često biva, plimi su najviše izloženi Trogir, Stari Grad, Vela Luka, a ovoga puta zbog vrlo visokog vodostaja Cetine i Omiš. Još se čekaju službena mjerenja i informacije radi li se o novim rekordnim razinama mora.

  • +33
Poplava u Šibeniku i Skradinu Izvor: Cropix / Autor: Niksa Stipanicev / CROPIX

Prema informacijama Omišana, današnju situaciju da more i voda prodiru u objekte ne pamte ni najstariji. Slična je situacija z Trogiru i na Čiovu. S čiovske strane Trogira voda je ponegdje na kolniku visoka nekoliko desetaka centimetara. Zbog prelijevanja mora preko obale, zatvorena je cesta u Kaštel Sućurcu, uzduž Obale kralja Tomislava. Velika plima je i na šibenskom području. More je u Pirovcu prodrlo u nekoliko ugostiteljskih objekata.

Situacija bi mogla biti kritična uz more još nekoliko sljedećih sati, a onda će u noći na ponedjeljak početi smirivanje vremena.

Zbog vjetra u prekidu su:

  • +25
Poplava u Omišu Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic / CROPIX
  • katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Jelsa-Bol-Split, Mali Lošinj-Cres-Rijeka, Zadar–Molat–Brgulje–Zapuntel–Ist, Zadar-Silba-Olib-Premuda, Korčula-Hvar-Split, Milna-Rogač-Split, Sobra-Luka Šipanska-Dubrovnik, Šibenik–Kaprije–Žirje,

  • brodska linija: Rava-Mala Rava-Veli Iž-Mali Iž-Zadar, Komiža-Biševo, Mali Lošinj-Unije-Susak, Vrgada-Pakoštane-Biograd,
  • trajektne linije: Sumartin-Makarska, Ubli-Vela Luka-Split, Biograd-Tkon, Vis-Split, Trogir/Soline-Drvenik Veli-Drvenik Mali, Šibenik–Kaprije–Žirje, Drvenik-Sućuraj, Split-Rogač, Split-Supetar, Prapratno-Sobra.

Izmjene u redu plovidbe:

  • +44
Šibenik i Zadar pogodile visoka plima i pijavica Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX
  • brodska linija Šibenik–Zlarin–Prvić Luka–Šepurine–Vodice plovi bez pristajanja u Prvić Luku i Vodice,
  • katamaran Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj plovi bez pristajanja u Rivanj, Sestrunj i Božavu.

l>