na dnu mora

Prije 40 godina potopljen je 'General Belgrano', a sada je istu sudbinu doživjela i 'Moskva'. Oba broda bila su ponos svoje mornarice i iste dužine

15.04.2022 u 19:17

Bionic
Reading

Argentinsku krstaricu General Belgrano torpedirala je i potopila britanska podmornica na nuklearni pogon HMS Conqueror 2. svibnja 1982. tijekom rata na Falklandskim otocima

General Belgrano i Moskva bili su slične dužine - oko 182 metra i nosivosti 12.000 tona. Posada od oko 1.100 ljudi na General Belgranu bila je više nego dvostruko veća od posade Moskve od oko 500 mornara. Ruske vlasti kazale su da je svih 510 članova posade krstarice Moskva evakuirano s broda, što bi ukazivalo na to da je brod napušten u relativno kontroliranim uvjetima, odnosno da nije stradao od raketa jer bi u tom slučaju sigurno došlo do gubitaka među posadom. Kada je General Belgrano potopljen 323 članova posade je poginulo.

Tijekom poslijpodneva Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, kazao je kako je prilikom raketiranja Moskve ubijen i kapetan broda Anton Kuprin.

Podsjetimo, ukrajinski izvori navode da je požar rezultat njihovog napada protubrodskim raketama Neputun dok je rusko ministarstvo obrane objaviloda je Moskva potonula za vrijeme pokušaja tegljenja u luku po olujnom vremenu. Rusi tvrde da je zapovjedni brod ruske Crnomorske flote prethodno teško oštećen u požaru koji je izazvala eksplozija streljiva.

Raketna krstarica Moskva, klase Slava, bila je treće najveće plovilo u aktivnoj ruskoj floti i jedno od njezinih najteže branjenih sredstava, rekao je za BBC pomorski stručnjak Jonathan Bentham s Međunarodnog instituta za strateške studije.

Krstarica je bila opremljena troslojnim sustavom protuzračne obrane koji mu je, ako je ispravno funkcionirao, trebao dati tri prilike za obranu od napada projektila Neptun. Uz raketnu obranu srednjeg i kratkog dometa, obrana je uključivala i šest sustava radarski kontroliranih protuzrakoplovnih topova velike brzine (CIWS) kao posljednje sredstvo proturaketne obrane.

  • +5
Krstarica Moskva Izvor: Profimedia / Autor: OLGA MALTSEVA / AFP / Profimedia